Rim

Preminuo biskup Ballin, misionar islamskih zemalja


Apostolski vikar vikarijata sjeverne Arabije, biskup Camillo Ballin preminuo je na Uskrs 12. travnja, u 76. godini, u rimskoj bolnici gdje je bio hospitaliziran zbog tumora.

Prijevod: Josipa Prskalo, Katolički tjednik

"Voljeni biskup Camillo Ballin preminuo je u Rimu", ovako su bahreinski mediji, kako javlja Agenzia Fides, izvijestili o smrti mons. Ballina, kombonijanca, koji je život posvetio misijama, a potom kao biskup skrbi za kršćanske zajednice prisutne u arapskim zemljama s muslimanskom većinom.

Biskup Camillo rođen je u talijanskoj Fontanivi 1944. Najprije je krenuo u sjemenište u Vicenzi, a potom je 1963. stupio u novicijat Religijskog instituta kombonijanskih misionara od Presvetog Srca Isusova, kojega je osnovao biskup Sv. Daniele Comboni, te je tu 9. rujna 1968. položio doživotne zavjete. Krajem ožujka sljedeće godine primio je svećenički red, a potom je 1970. učio  arapski jezik u Libanonu i Siriji. Od 1971. do 1977. vršio je svećenički apostolat u latinskoj župi Sv. Josipa u Zamaleku u Kairu, te je potom imenovan župnikom. Od 1977. do 1980. preselio se u Libanon, a potom u Rim zbog studija, te je obranio licencijat iz Istočne liturgije na Papinskom orijentalnom institutu. Tako je od 1981. do 1990. bio profesor na Teološkom institutu u Kairu, te je bio superior zajednice i superior provincije svog reda u Egiptu. Premješten je u sudansku provinciju 1990., gdje je otvorio Institut za formaciju odgajatelja u vjerskim školama. Od 1997. do 2000. boravio je u Rimu gdje je doktorirao.

Od 2000. bio je ravnatelj Kombonijanskog centra arapskih i islamskih studija Dar u Kairu, te profesor povijesti Crkve u Među-obrednom velikom sjemeništu.

U srpnju 2005. papa Benedikt XVI. imenovao je biskupa Ballina apostolskim vikarom Kuvajta, i titularnim biskupom Arne. Za biskupa je posvećen 2. rujna 2005. u kuvajtskoj katedrali Sv. Obitelji, po rukama kard. Crescenzia Sepea, tadašnjeg prefekta Kongregacije za evangelizaciju naroda. Krajem svibnja papa Ratzinger ga je imenovao prvim apostolskim vikarom - apostolskog vikarijata sjeverne Arabije, koji je uključivao teritorije Kuvajta, Bahreina, Katara i Saudijske Arabije.

Tako je posljednjih 15-k godina apostolskim realizmom i pronicljivošću služio brojnim zajednicama krštenih katolika, njih više od dva i pola milijuna, od kojih je jedan i pol milijun u Saudijskoj Arabiji bez crkava, a stigli su prateći tokove migracija za poslom iz desetaka različitih zemalja, počevši od Indije i Filipina. Višejezično i višebojno kršćanstvo, koje se povećalo bez doprinosa bilo kakve misionarske strategije evangelizacije, rođeno iz vitalnih i konkretnih potreba koje su potaknule milijune ljudi da napuste svoju domovinu i potraže dostojnu plaću.

Ballin je tako nabavio bahreinsku putovnicu kako bi mogao slobodno putovati svim teritorijima vikarijata. Kada se razbolio, prije više od mjesec dana, nalazio se u Saudijskoj Arabiji odakle je prebačen u Rim.

U svojim javnim govorima, te čak i odgovarajući na pitanja koja su imala za cilj naglasiti suprotnosti između kršćanstva i islama, biskup Ballin prepoznao je kako u zemljama uključenim u vikarijat koji mu je povjeren nema stalnih progona, te je naglasio kako nikada nije pokušao obratiti muslimane na kršćanstvo, i podsjetio kako se njegova misija, čak i u tim zemljama, sastoji od oponašanja Isusa.