Prvi katolički samostan u Tadžikistanu


Kako napetosti rastu u susjednom Afganistanu, lokalna katolička zajednica otvara samostan posvećen Sv. Ivanu Pavlu II. Tijekom otvorenja u procesiji je nošen lik Gospe od Lujána, zaštitnice Argentine, neobičan događaj za Srednju Aziju.

Tadžikistan je 27. lipnja proslavio Dan nacionalnog jedinstva. Ovogodišnje obilježavanje poklopilo se s otvaranjem prvog katoličkog samostana kontemplativnog života - neobične pojave u Srednjoj Aziji.

Kip Gospe od Lujána, zaštitnice Argentine, nošen je na platformi tijekom kratke, ali sadržajne procesije kojom je obilježen događaj.

„Redovnička obitelj“ Instituta Utjelovljene Riječ (IVE - Instituto del Verbo Encarnado, utemeljenoga u Argentini 1984.) odgovorna je za novi samostan koji nosi ime Sv. Ivana Pavla II., u znak poštovanja prema Papi koji je promovirao misije u Srednjoj Aziji u vrijeme komunizma kada je bilo zabranjeno javno izražavanje vjere.

„Ovaj je samostan providonosan jer je uspostavljen prije nego što su počeli problemi s Afganistanom“, rekao je vlč. Pedro López, svećenik odgovoran za katolike u Tadžikistanu, govoreći za AsiaNews.

„Za nas samostan ima veliko značenje jer se redovnice u misiji mole za plodove apostolata koji se provode tamo gdje radimo. To je sasvim svrsishodno, kazano običnim rječnikom, u vrijeme sukoba. Ovo je vrlo velika privilegija“, dodao je svećenik.

Katoličko lice Tadžikistana

Četiri časne sestre IVE-a, porijeklom iz Uzbekistana, Paragvaja i Argentine, stigle su nedavno u Dušanbe kako bi se nastanile u svom novom domu, nekoliko metara od župne crkve Svetog Josipa, jedne od dviju katoličkih bogomolja u toj zemlji.

Redovnice su se pridružile lokalnoj katoličkoj zajednici, oko 120 ljudi u zemlji od gotovo devet milijuna stanovnika, koje svoju vjeru žive zajedno s vlč. Lópezom, još jednim svećenikom (obojica iz Argentine), i tri aktivne časne sestre.

Tadžikistan graniči s: Kirgistanom, Uzbekistanom, Afganistanom i Kinom

Svi oni pripadaju Institutu Utjelovljene Riječi, karizmi koja je zajedno sa sestrama milosrdnicama katoličko lice u državi s većinskom muslimanskom populacijom.

Katolička Crkva prisutna je u Tadžikistanu od kasnih 1970-ih kada su katolički svećenici i laici deportirani pod Staljinovim režimom stigli u tadašnju sovjetsku republiku.

Kad su se 1990-ih vratili u svoje matične zemlje, ostavili su dvije zgrade i malu zajednicu sestara Sv. Tereze iz Kalkute, jedinu prisutnost katolika u toj državi, sve dok svećenik Instituta Utjelovljene Riječi nije stigao 1997.

„Argentinska“ Gospa u procesiji

Novi je samostan uspostavljen tijekom mise koju je slavio apostolski upravitelj Uzbekistana, o. Jerzy Maculewicz, što je kulminiralo liturgijskom gestom uobičajenom u ovoj vrsti svečanosti na Zapadu, ali potpuno neobičnom u tadžikistanskoj kulturi. Naime, Gospin kip bio je nošen u procesiji, a pratila ga je skupina redovnica i vjernika pjevajući i moleći u procesiji dugoj najviše 50 metara.

„To je također bilo emotivno za ljude jer se takve stvari u tim zemljama ne vide, za razliku od europskih ili latinoameričkih kršćanskih nacija. Ovdje, usprkos ne postojanju izričitih zabrana, nije uobičajeno javno očitovati vjeru“, rekao je vlč. López.

KT