Spomen na misionare mučenike


Dan molitve i posta u spomen na misionare mučenike, koji promiče Pokret misionarske mladeži Papinskih misijskih djela, obilježen je 24. ožujka.

Ovogodišnja naslovna tema Za ljubav mojega naroda neću šutjeti riječi su Sv. Oscara Romera, nadbiskupa San Salvadora koji je ubijen 24. ožujka 1980. i kojega je papa Franjo prošle godine u listopadu proglasio svetim, javio je Vaticannews.

U prošloj godini ubijeno je 40 misionara, gotovo dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu. U većini slučajeva riječ je o svećenicima, a Afrika je kontinent na kojem je smrtno stradao najveći broj misionara. U različitim dijelovima svijeta svećenici, vjernici i laici dijele svakodnevni život s običnim ljudima, pokušavajući ublažiti patnje najslabijih i boriti se protiv nepravde.

Misionari i u životno ugrožavajućim situacijama, svjesni rizika, ostaju uz stanovništvo, a mnogi od njih smrtno su stradali kao žrtve pokušaja otmice i krađe. Don Giuseppe Pizzoli, ravnatelj Zaklade Missio, pastoralnog tijela Talijanske biskupske konferencije, za Radio Vatikan rekao da je Dan molitve i posta u spomen na misionare mučenike značajan događaj koji se obilježava jednom godišnje od 1993.

„Prigoda je to da se prisjetimo mnogih kršćana koji žive na područjima gdje je progon dramatična stvarnost. Mnogo puta misionari hrabro brane život najsiromašnijih i najslabijih. Ta je obrana života navještaj evanđelja. Kao što je više puta upozorio papa Franjo, sve je više područja na kojima su kršćani progonjeni, ali to ne osiromašuje misionarsku snagu Crkve“, zaključio je don Pizzoli.

Povodom Dana sjećanja na misionare mučenike, pokrenuta je kampanja solidarnosti, kojoj je cilj mladima na misijskim područjima omogućiti ljudsku, intelektualnu i kršćansku formaciju koja će im pomoći pri obrazovanju i pronalasku posla.

Primjerice, u Demokratskoj Republici Kongo želi se pružiti potporu mladima iz biskupije Uvira, gdje se posljednjih godina odvijaju krvavi sukobi između raznih oružanih skupina, u kojima su mučeni, zlostavljani i ubijani katehisti, svećenici, vjernici i mnogi laici.

KT