Već 175 godina milijuni djece imaju važnu misiju


Djelo Sv. Djetinjstva, jedno od četiriju Papinskih misijskih djela, postoji već 175 godina. Posvećeno je najmlađima i velika je snaga misijskog duha i djelovanja, a Dan Djela Sv. Djetinjstva slavi se na Bogojavljenje, 6. siječnja.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Podsjetimo, Djelo Sv. Djetinjstva nastalo je 9. svibnja 1843. kad je biskup mons. Charles de Forbin-Janson pokrenuo akciju među malim Parižanima želeći pomoći djeci u Kini. Njegov je poziv odjeknuo među najmlađim vjernicima i oni su se u velikom broju odazvali da za malene Kineze izmole Zdravo Marijo i svakog mjeseca daruju jedan novčić, a Djelo Sv. Djetinjstva dobilo je geslo koje je već 175 godina i cilj toga velikog pokreta: „Djeca pomažu djeci.“

Sve počinje od djece

Od tog pariškog pothvata do danas milijuni djece dali su svoj doprinos Djelu Sv. Djetinjstva – mališani sa svih kontinenata upoznaju jedni druge kroz svjedočenje Boga i činjenje dobra – trude se molitvom i materijalnim darovima pomoći da Božja ljubav ugrije svako srce, osobito ona kojima je to najpotrebnije.

„Govoreći o PMD-u i Djelu Sv. Djetinjstva, važno je istaknuti da misije počinju s djecom. Ako od djetinjstva uče kako trebaju brinuti o drugima, ona će u odrasloj dobi znati kako trebaju skrbiti o drugima. Kako ove godine slavimo 175 godina ovog Djela, valja istaknuti da to društvo već dugo vremena nastoji učiti djecu preko druge djece da spasenje dolazi od Isusa. Djeca su naša budućnost, ali i naša sadašnjost. Naša je dužnost pomoći im da dožive radost, molitvu i dijeljenje čak i u teškim trenutcima. To se čini kroz razne misijske programe i animaciju koje pojedine zemlje pripremaju tijekom cijele godine. Sva djeca u svijetu su pozvana da se ugrade u ovo Djelo svojom molitvom, žrtvom, prijedlogom ili poticajem“, rekla nam je s. Roberta Tremarelli koja je u listopadu 2017. u Rimu imenovana generalnom tajnicom Djela Sv. Djetinjstva.
 

Temeljna zadaća

Prema njezinim riječima, male sudionike Djela Sv. Djetinjstva prvo treba upoznati s Isusom, kako bi ga maleni kroz svoj život donosili drugima. „Ako dijete postane Isusov prijatelj, ono svoje prijatelje može povezati s Isusom. Nije to lako činiti danas jer mnoga djeca nisu ništa čula o Isusu. Mnogi roditelji ne govore o njemu, Crkvi i misijama. Mislim da je važno da najmlađi znaju tko su misionari, svjedoci misije, ali i da oni mogu postati misionari u svojim obiteljima, školama i među prijateljima“, rekla je s. Roberta.

Mališani, dodala je, ne trebaju činiti samo velike stvari kako bi postali miroljubivi, radosni i milosrdni te oni koji traže druge koji su usamljeni i bolesni, koje su drugi zaboravili. Naglasila je kako pod okriljem ovog Djela PMD-a djeca djeluju u duhu misijske naravi Crkve u kojoj je svaka krštena duša pozvana pronositi Radosnu vijest u svojem životu i okružju.
„U Djelu Sv. Djetinjstva rađa se novi način evangelizacije koji se usredotočuje na milost krštenja iz koje proizlazi misijska zadaća svakog kršćanina. Prvi put u Crkvi djeca su postala aktivnim sudionicima evangelizacije, protagonistima pastoralne skrbi, u svojoj jednostavnosti i poniznosti. Djelo je potaknulo europsku djecu na potrebe druge djece, s novom dimenzijom misionarske svijesti: prenijeti pogled i misijsko srce od najranijeg djetinjstva. Danas je Djelo Sv. Djetinjstva prisutno u više od 150 zemalja s Generalnim tajništvom čije je sjedište u Rimu. Darovi prikupljeni u svim dijelovima svijeta podupiru tisuće projekata solidarnosti koji pomažu djeci pet kontinenata s ciljem pružanja potrebnih alata kako bi bili u mogućnosti živjeti život na dostojanstven način, i fizički i duhovni“, navela je generalna tajnica podsjetivši kako maleni kroz mrežu Djelo Sv. Djetinjstva postaju veliki protagonisti i promotori vjere i dobrote.
 

Projekti i plodovi

Kako doznajemo u PMD-u, djeca svake godine preko Djela Sv. Djetinjstva pomažu oko 20 milijuna svojih vršnjaka koji žive u misijskim zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike, Oceanije i Europe. Ta se pomoć realizira kroz veliki broj projekata – samo u 2017. financirano ih je 2 834 preko Fonda solidarnosti za potrebitu djecu. Svaki taj pothvat, napominju iz PMD-a, znak je uspješne misijske animacije i ima brojne plodove na raznim područjima.

„Tijekom godine u Vatikan pristiže dosta projekata u kojima nas mole za pomoć djeci u misijskim zemljama. Većina važnih problema danas se odnosi na to da mnoga djeca nemaju dovoljno hrane i vode. Ponekad mališani moraju satima pješačiti kako bi stigli do škole ili bolnice. Sada postoje neki novi izazovi u svijetu vezani za migracije i međureligijski dijalog. U nekim zemljama u Aziji i Africi postoje različite religije“, pojasnila je naša sugovornica istaknuvši kako projekti koji osiguravaju dostojanstveniji život i bolju budućnost za mališane u misijskim područjima imaju višestruku duhovnu i materijalnu vrijednost.
„Djelo Sv. Djetinjstva nudi djeci razne aktivnosti. To je prvi korak u dijalogu s odraslima jer obitelj sluša i sudjeluje u misijskim aktivnostima. Čak i ako oni nisu kršćani, njihova djeca sudjeluju. To je put za promoviranja bratstva i humanosti među njima. Mi smo katolici, mi vjerujemo da su svaka žena, dijete i muškarac načinjeni na sliku Božju i da svi zaslužuju našu pomoć“, dodala je s. Roberta.

Po cijelom svijetu

Prema njezinim riječima,Djelo Sv. Djetinjstva razvijeno je na različite načine u pojedinim krajevima svijeta. S. Roberta podsjeća kako je Djelo Sv. Djetinjstva u Latinskoj Americi velika institucija iznimno značajna za djecu i misije općenito, a u pojedinim zemljama Afrike često biva jedinim mjestom gdje se najmanji mogu susresti i biti dijelom raznih aktivnosti koje će im biti od koristi u budućnosti. Primjerice, i afrička djeca imaju svoje projekte duhovne i materijalne pomoći drugima, što poručuje svima kako čovjek uvijek može biti potpora nekomu, bez obzira koliko malo ili mnogo posjedovao.

Europske zemlje pak imaju svoje specifičnosti. Primjerice, u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i nekim drugim europskim zemljama Djelo Sv. Djetinjstva živi i djeluje kroz događaje kao što su Svjetski dan misija ili Dan Sv. Djetinjstva, ali i brojne projekte.

„Mislim da je jedna od najvažnijih potreba Djela Sv. Djetinjstva danas da se ugradi u sve aspekte pastorala Crkve kako bi povezalo obitelj, školu i druge s Crkvom. Mi svi trebamo raditi skupa. Ovo je okružje gdje djeca žive“, smatra generalna tajnica Djela Sv. Djetinjstva.

Iz PMD-a naglašavaju kako djeca učeći o potrebama drugih i djelujući u tom pravcu, odrastaju sa spoznajom o potrebama i problemima svojih najbližih, kao i nepoznatih ljudi kojima treba pružiti ruku pomoći, najprije molitvom ali i na druge načine. Kroz molitvu mali vjernici odrastaju u misijskoj svijesti, a žrtvujući svoje vrijeme i potencijale kroz projekte, uče da žrtva i djelovanje u korist drugih donosi divne plodove.

Pjevači Betleehemske zvijezde u župi Srca Isusova na Baldekinu u Šibeniku (Foto: Stanko Ferić) 

Uključiti se

Osobito se na sve navedeno podsjeća na Bogojavljenje – Dan Djela Sv. Djetinjstva koji se, podsjetimo, obilježava od 2004. u Bosni i Hercegovini, a od 2005. u Hrvatskoj.
„Dan Sv. Djetinjstva nastao je s ciljem da na određeni dan tijekom godine djeca u svim zemljama svijeta budu uključena u misijsku animaciju na poseban način. Slavi se s ciljem da u djeci njeguje misionarski duh pozornosti prema drugoj djeci, kroz molitvu, darove i dijeljenje. Papa Pio XI. potaknuo je na obilježavanje ovoga dana upravo da se više pozornosti posveti Djelu utemeljenom na primjeru Isusa Krista koji u središte stavlja one malene i nastoji se pobrinuti za djecu kako bi od svoje najranije dobi naučili dijeliti“, kazala je s. Roberta poručivši kako maleni jesu i i te kako mogu biti veliki suradnici u misijskom poslanju Crkve. 
Iz PMD-a podsjećaju kako djeca na razne načine mogu dati svoj doprinos – od moljenja Misijske krunice i uključivanja u Pjevače Bethelemske zvijezde do raznih projekata u njihovim župama koje će provesti uz stručno vodstvo i potporu starijih. O tomu se svi zainteresirani mogu podrobnije informirati i u materijalima za misijsku animaciju djece koje su pripremile misijske nacionalne središnjice u Zagrebu i Sarajevu, a svi dokumenti posvećeni Djelu Sv. Djetinjstva i njegovim projektima te Bogojavljenju dostupni su i na mrežnim stranicama PMD-a Hrvatske i BiH (www.misije.hr i www.missio.ba).

Pjevači Betleehemske zvijezde razveselili su prošle godine vjernike župe Sv. Male Terezije Presnače kod Banje Luke (Foto: Župa Presnače)

Pjevači Betlehemske zvijezde
U povodu Dana Djela Sv. Djetinjstva, provodi se akcija Pjevači Betlehemske zvijezde (njemački – die Sternsinger). Prva takva akcija organizirana je u Njemačkoj 1959., a od 1961. za nju su zajednički odgovorni Djelo Sv. Djetinjstva Pjevači Betlehemske zvijezde i Savez njemačke katoličke mladeži. Projekt je vremenom zaživio po cijelom svijetu, a po uzoru na inozemna iskustva proširio se i u župama Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Ovaj pothvat uvijek i malenima i velikima donese mnogo radosti te pjesmom i solidarnošću božićnom slavlju i Bogojavljenju da poseban štih. Župe i zajednice koje provode akciju Pjevači Betlehemske zvijezde svjedoče da je to jedno divno duhovno iskustvo koje ne donosi pomoć samo djeci u misijama nego i u samim sudionicima koji kroz tu akciju ubiru duhovne plodove zajedništva i međusobne ljubavi. 
O tome svemu najbolje svjedoče u Njemačkoj gdje godišnje u velikom pothvatu dječje solidarnosti sudjeluje oko 330 000 mališana iz 12 000 župa, a prati oko 100 000 odraslih pratitelja i skupe godišnje oko 35 milijuna eura. Tim novcem se godišnje realizira više od 3 000 velikih projekata u izgradnji škola, sirotišta, ambulanti i bolnica, te drugih ustanova i programa za najsiromašniju djecu u misijskim zemljama.