Sarajevo

Izašao 10. broj Katoličkog tjednika


Središnja tema novoga broja je peta obljetnica pontifikata pape Franje...

Prije pet godina, točnije 13. ožujka 2013. nakon povlačenja Benedikta XVI., 114 kardinala okupljenih na konklavama u Sikstinskoj kapeli za 266. Papu izabrali su argentinskog kardinala Jose Maria Bergoglia, koji je uzeo ime Franjo. O njegovu petogodišnjem pontifikatu razgovarali smo s mons. Hans-Peterom Fischerom, rektorom Papinskog zavoda Campo Santo Teutonico i sudcem Rimske rote.

U samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Jajcu održano je 4. ožujka središnje misno slavlje tradicionalne korizmene akcije Hrvatskog Caritasa Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH.

Susret Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kao i redovito zasjedanje ABK započelo je svečanom svetom misom u nedjelju, 4. ožujka, u večernjim satima u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

U svojoj novoj kolumni pod naslovom Što su države ako nestane pravde? Brane Vrbić piše o političkoj situaciji u BiH.

Među onima koji su napustili domovinu i sve poznato kako bi na „kraju svijeta“ misijski djelovali je i Talijanka s. Roberta Pignone koja u Bangladešu od 2012. vodi bolnicu i skrbi o oboljelima od gube i tuberkuloze. U rubrici Zov misija više o njoj.

Dva nevelika mjesta u jugoistočnoj Bosni – Prača i Sjetlina – široj javnosti danas uglavnom manje poznata, u našoj su starijoj i novijoj, crkvenoj i nacionalnoj povijesti imala iznimno značajnu ulogu, te stoga i danas zaslužuju posebnu pozornost. O ovim mjestima čitajte u novoj reportaži iz pera Antona Šarca.

Povodom objavljivanja redovnog godišnjeg popisa katoličke populacije u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj nad/biskupiji te aktualnih međudržavnih inicijativa i susreta, Europska akademija Banjolučke biskupije organizirala je 27. veljače okrugli stol.

Preporučamo vam ostale zanimljive rubrike. Čitajte Katolički tjednik i nedjelja.ba glasove nove evangelizacije.

KT