Chicago

Konferencija katoličkih studenata


Od 2. do 6. siječnja u Chicagu je održana međunarodna konferencija katoličkih studenata koju je organizirao američki katolički studentski pokret „Focus“, koji obilježava 20 godina postojanja.

Konferencija je okupila više od 8 000 mladih te veliki broj redovnica i redovnika, a program je započeo misom otvorenja, 2. siječnja, koju je predvodio jedan od pomoćnih biskupa Chicaga, mons. Joseph N. Perry, uz sudjelovanje još desetak biskupa i 300-njak svećenika. Svakoga dana misno slavlje predvodio je drugi biskup, dok je svetu misu posljednjeg dana konferencije slavio nadbiskup Chicaga kard. Blaise J. Cupic.

Kroz petodnevni program koji se sastojao od svetih misa, predavanja, svjedočanstava, radionica, klanjanja pred Presvetim i mogućnosti za ispovijed mladi ljudi imali su priliku i međusobnog upoznavanja. Možda najbolja prilika za to bio je radni dio konferencije tijekom kojega su, sudionici podijeljeni u male grupe, kroz radionice na temu: prijateljstvo, biblijske studentske grupe i misijsko poslanje studenata katolika, imali priliku pripremiti jednu od tema te je predstaviti svojoj grupi.

No, najveće oduševljenje svim nazočnima bila je pojava i svjedočenje Jima Caviezela koji je utjelovio lik Isusa u filmu Pasija, prvoga dana konferencije. Tom prigodom on je istaknuo kako je nužno otresti sa sebe ravnodušnost – tu destruktivnu toleranciju zla. „Samo naša vjera i Kristova mudrost mogu nas spasiti. To zahtijeva ratnike koji su spremni riskirati svoje ugled, svoja imena, pa čak i svoje živote, zalažući se za istinu. Odvojite se od ove korumpirane generacije. Budite svetci. Vi niste stvoreni da bi se s njima uklopili. Rođeni ste da se izdvojite“, istaknuo je Caviezel između ostalog čiji govor su pratile brojne ovacije i gromoglasni aplauzi.

Također, jedan od važnijih događaja konferencije bilo je i večernje klanjanje 4. siječnja, koje je prema riječima mnogih ostavilo snažan utisak.

Posljednjeg dana, 6. siječnja, misno slavlje predvodio je kard. Cupic, kada je ujedno odlučeno da će se sljedeća konferencija održati 2019. u Indianapolisu.

KT/D.M.