Pakistan

Asiji Bibi zabranjeno napustiti Pakistan


Iako je oslobođena svih optužbi, pakistanske vlasti ne dopuštaju Asiji Bibi da napusti zemlju.

Ponovno se zapliće slučaj Asije Bibi, 47-godišnje Pakistanke, katolkinje, majke petero djece, koja je oslobođena svih optužbi nakon što je prethodno bila osuđena na smrt zbog lažne optužbe za blasfemiju. Vlasti joj, naime, ne dopuštaju da napusti zemlju, stavljajući ju na popis onih kojima se zabranjuje odlazak iz zemlje. Rezultat je to pregovora s islamskim radikalistima koji su tijekom tri dana paralizirali pakistanske gradove, i koji traže da se Asiju Bibi kazni vješanjem, javio je Vaticannews.

„Pakistanske vlasti su se dogovorile s muslimanskom sunitskom strankom Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) da se Asiji onemogući odlazak u inozemstvo, gdje se nalazi njezina obitelj, sve dok Vrhovni sud definitivno ne preispita svoju presudu“, objasnio je ministar za Vjerska pitanja Noorul Haq Quadri, prenosi Vaticannews. Prema dogovoru, vlasti će morati platiti odštetu žrtvama prosvjedā i pustiti na slobodu prosvjednike uhićene tih dana. Muslimani su najavili da će prekinuti prosvjede, ali ako se dogovor ne primijeni ponovno će izići na ulice.

U međuvremenu, Saiful Malook, odvjetnik Asije Bibi, nakon brojnih prijetnji napustio je Pakistan ističući da mu je život u opasnosti također zbog toga što mu nije zajamčena nikakva zaštita. „U sadašnjim mi prilikama nije moguće živjeti u Pakistanu. Moram ostati na životu kako bih nastavio pravnu bitku za Asiju Bibi. Očekivao sam reakciju ekstremistā ali ono što je žalosno jest odgovor vlasti. Ne uspijevaju čak ni primijeniti presudu najvišega suda u zemlji“, rekao je odvjetnik za agenciju France press.

Jedne od najraširenijih pakistanskih novina na engleskom jeziku (Dawn) zbivanja su oko Asijina slučaja nazvale predajom. „Još se jedna Vlada predala pred nasilnim religijskim ekstremistima koji ne vjeruju ni u demokraciju ni u Ustav“, pišu spomenute novine, prenosi Vaticannews.

U petak, na Dušni dan i na dan muslimanske molitve, Crkva je u Pakistanu, zbog opasnosti od nereda i nasilja, odgodila sve mise za pokojne. Vojni je vrh u Pakistanu pak upozorio islamske radikaliste da ne izazivaju nasilje, ali je ekstremistički vođa Khadim Hussain Rizvi, utemeljitelj stranke Tehreek-e-Labaik (TLP), rekao da svi sljedbenici Muhameda moraju biti spremni umrijeti u njegovu čast.

Podsjetimo da su tijekom Asijina zatočeništva i papa Franjo i papa Benedikt XVI. očitovali svoju blizinu. Tako je papa Franjo u veljači ove godine primio u Vatikanu Asijinu obitelj, te tom prigodom kazao da je Asija divna žena mučenica. Benedikt XVI. je pak već u studenom 2010. uputio apel za njezino puštanje na slobodu.

KT