Asirski patrijarh s nekadašnjim kurdski liderom


Vjerski suživot i sloboda u Kurdistanskoj regiji bili su tema razgovora 12. svibnja između lidera Kurdistanske demokratske stranke (KDP), Masouda Barzania i delegacije religijskih vođa Asirske Crkve iz cijeloga svijeta.

Barzani, koji je nekoć bio predsjednik Kurdistanske regije susreo se s patrijarhom Asirske Crkve Bliskoga istoka, katolikosom Gewargisom III. i njegovom pratnjom religijskih vođa, uključujući biskupe koji su predstavljali Asirsku Crkvu iz cijeloga svijeta, prenosi AINA.

Na sastanku su se Barzani i Gewargis III. dotaknuli trenutačnih političkih nemira u Iraku i Bliskom Istoku, s fokusom na vjersko prihvaćanje u svijetu i isticanje nužnosti bratskoga uvažavanja među ljudima unatoč njihovoj religijskoj i etničkoj različitosti.

Razgovor je također uključio i iskustvo religijske tolerancije u Kurdistanskoj regiji.

Obje su strane ukazala ne autonomnu Kurdsku regiju kao jedno od rijetkih područja na Bliskom Istoku koje je tijekom svoje povijesti prihvatilo vjersku jednakost unatoč različitim fundamentalističkim skupinama u regiji.

Gewargis III. i njegova delegacija biskupa zahvalili su Barzaniu na njegovim naporima i ulozi u održavanju mira između različitih etničkih skupina u Kurdistanu te na promoviranju i radu na vjerskom prihvaćanju i toleranciji.

Barzani trenutačno nema službenu dužnost u vlasti, ali je još uvijek vodeća figura u Kurdistanskoj regiji i Iraku.

KT