SAD

Biskupi dokumentirali 100 slučajeva „antikatoličkog vandalizma“


U najnovijoj statistici Biskupska konferencija SAD-a dokumentirala je 100 slučajeva „antikatoličkog vandalizma“, od rušenja vjerskih kipova, i grafita na pročeljima crkvenih zdanja do paljenja crkvi.

U zajedničkom priopćenju 14. listopada povjerenik za vjerske slobode kard. Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka i pročelnik Povjerenstva za pravdu i ljudski razvoj mons. Paul Coakley, nadbiskup Oklahoma Citya, naveli su da se slučajevi kreću „od tragičnih do prostačkih“ i „razvidnih do neobjašnjivih“. Dokumentirani su slučajevi iz 29 saveznih američkih država u razdoblju od svibnja 2020., kada je biskupska konferencija sustavno počela pratiti takve izgrede, do i uključujući tekući mjesec listopad.

„Čak i ako izgrednici svoje čine smatraju osvetom za neke pogreške Crkve u prošlosti, to se može rješavati drugim načinima, no uništavanja moraju prestati“, ističe se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama BK-a SAD-a. Biskupi su spremni „pružiti ruku u molitvi i pomirenju“ no istodobno pozivaju političare da napade osude te su zahvalili pravosuđu koje istražuje svaki pojedini slučaj. Kako prenosi IKA, ističu da nije riječ samo o uništavanju nekretnina već degradaciji vidljivoga prezentiranja katoličke vjere, to su izrazi mržnje.

Stoti izgred bio je 10. listopada kada je prije nedjeljne mise bazilika Bezgrešnog začeća u Denveru ispisana sotonističkim grafitima, a najnoviji slučaj 11. listopada kada su nepoznate osobe bojom uništile pročelje crkve Sv. Petra u Los Angelesu.

J.P., KT