DR Kongo

Bombe ubile 18 osoba u kampovima za raseljene


Početkom svibnja pobunjeničke skupine napale su dva kampa za interno raseljene osobe u sjeveroistočnoj pokrajini Kivu u Demokratskoj Republici Kongo (DRC) pri čemu je smrtno stradalo 18 osoba.

Zastava Demokratske Republike Kongo

Zastava Demokratske Republike Kongo

UN je izvijestio da su bombe ubile najmanje 18, a ranile 32 osobe. Većina žrtava bile su žene i djeca. U svom odgovoru na ove napade, nasilje je nazvao "flagrantnim kršenjem ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava koje bi moglo predstavljati ratni zločin", jer prema Vodećim načelima o internom raseljenju iz 1998., “nakon što su osobe raseljene, zadržavaju širok raspon ekonomskih, društveno-kulturnih, građanskih i političkih prava uključujući i pravo na zaštitu od fizičkog nasilja“.

Predsjednik Felix Tshisekedi okrivio je za ovaj napad M23, ekstremističku skupinu povezanu s etničkim Tutsi pobunjenicima iz Ruande. Zbog kontinuiranog nasilja koje vrši M23 u DRC-u više od desetljeća, mnogi građani kritiziraju predsjednika Tshisekedija jer nije okončao sukob. 

Inače, više od 100 naoružanih skupina aktivno je u sjeveroistočnoj pokrajini DRC-a, koje se bore za zemlju, kontrolu nad rudnicima ili pokušavaju zaštititi zajednice. Te skupine često ciljaju na kršćane. Različiti sukobi koje su vodili pobunjenici raselili su gotovo 7 milijuna ljudi, od kojih tisuće trenutno žive u privremenim kampovima, piše persecution.org.

Populaciju DRC-a čini otprilike 5,5 milijuna ljudi, od kojih su 55% katolici, a 32% protestanti. S jednom od najvećih kršćanskih populacija u cijeloj Africi, DRC je uvelike pogođen vjerskim nasiljem. Mnogi ljudi u kampovima, kao što su oni koji su napadnuti, praktični su kršćani koji su se tijekom života suočavali s progonima. 

M. A., KT