Borba za radio-postaju u Maleziji


Križni put kršćana prožet je različitim vidovima patnje koji nisu iste težine. Zavisno od države do države kršćani doživljavaju specifične probleme. Tako posljednjih mjeseci u malezijskoj pokrajini Sabah jedan kršćanski investitor vodi "bitku" za pokretanje vjerskog radija...

Sredinom srpnja u malezijskoj državi Sabah Ronnie Vun Yun Heu (55) je zatražio od suda konačnu odluku u svezi sa dozvolom, koju je ranije zatražio, kako bi mogao započeti s radom na radio-postaji. Planirano je da radio-valovi pokriju dvije malezijske države: Sabah i Sarawak.

Poduzetnik Yun Heu je morao svoja prava tražiti putem suda jer je njegova molba Malezijskom ministarstvu komunikacija ostala bez odgovora.

Prema riječima Heuovog odvjetnika Marcela Josepha Vun je čak slao pisma i na ruke ministra, ali i ona su bila također ignorirana.

"Oni nam ne daju pozornosti niti ih zanima naša aplikacija za dozvolu. Mi ne možemo čekati vječno. Odgoda je izričito odbijanje naših zahtjeva", rekao je odvjetnik za lokalne medije.

Investitor Vun, koji se proslavio na lokalnoj razini ima već poslove u šumarstvu, a posjeduje i nekoliko inženjerskih tvrtki, zahtijeva slobodu govora i upražnjavanja vjere i s tim zahtjevima je krenuo u sudsku borbu.

Riječ je o projektu koji se ne smije olako uzeti budući da su u posao pokretanja radija uključeni i investitori iz SAD-a. Veći dio opreme je nabavljen, dosta novaca je već potrošeno, odabran je kadar i sada je sve na čekanju budući da dozvola još nije došla. Novi radio će prvenstveno biti okrenut kršćanskim obiteljima,a postojat će i program za sve uzraste.

Malezijski ustav garantira slobodu vjere i mogućnost pokretanja vjerskih medija što već upražnjavaju muslimani i budisti.

Podsjetimo, Malezija ima oko 26 milijuna stanovnika, državna religija je islam (60%), Kinezi su većinom budisti (20%) dok je kršćana oko 10%. Država Sabah ima značajnu kršćansku populaciju.

KT