El Salvador

Članovi bande ubili svećenika


U noći 18. svibnja u župi Sv. Joséa la Majade u Biskupiji Sosonate blizu granice s Guatemalom u El Salvadoru, članovi bande ubili su 38-godišnjeg župnika o. Cecilia Pereza Cruza.

Foto: vaticannews.va

Foto: vaticannews.va

On je navodno odbio platiti „naknade za zaštitu“ dobro znanoj bandi. Njegovo tijelo, s tri rane od metaka, pronašli su, u njegovoj sobi, vjernici s kojima se bio dogovorio sastati na jutarnju molitvu u pet sati ujutro. Pored njegova tijela bila je rukom napisana poruka: „Nije platio rentu“, potpisana kao Mara Salavatrucha banda.

Biskup Sonsonate, mons. Constantino Barrera, koji je potaknuo na molitve za o. Pereza, izrazio je svoju tugu te pohvalio rad svećenika sa svojim župljanima govoreći da je bio blizak ljudima.

Vlada El Salvador osudila je ubojstvo te izrazila sućut svećenikovoj obitelji i katoličkoj zajednici. U priopćenju se također navodi kako su izdane nove zapovjedi sigurnosnim snagama kako bi se osiguralo da svećenikove ubojice budu izvedene pred lice pravde. Vlada je proglasila nove mjere u borbi s kriminalom.

Kako javlja Vatican News, El Salvador je jedna od najnasilnijih zemalja na svijetu. Stopa ubojstava 2018. u ovoj srednjoameričkoj zemlji bila je 50,3 ubojstava na 100 000 stanovnika ili 9,2 ubojstava dnevno.

KT