Ukrajina

Crkva u Hersonu uništena nakon ruskog granatiranja


Protestantska crkva u Hersonu u Ukrajini uništena je granatiranjem, ali na svu sreću žrtava nije bilo.

Prema web stranici Kherson online, Rusi su 17. siječnja granatirali ukrajinski grad 83 puta. Središte grada pogođeno je 26 puta. Osim crkve, pod ruskom vatrom našli su se direkcija komunalnog poduzeća, obrazovna ustanova, željeznička postrojenja, regionalno lutkarsko kazalište i tiskara.

Inače, prošlog mjeseca pravoslavni vjernici Viničke eparhije (Moskovske patrijaršije) isporučili su više od 15 tona humanitarne pomoći u ratom razoreni grad, čijim je stanovnicima prijeko potrebna hrana i voda.

“Razumijemo teške uvjete u kojima su se našli naši sugrađani u Hersonskoj oblasti, stoga pozivamo sve one koji nisu ravnodušni da što više podrže ljude na oslobođenim područjima”, stoji u priopćenju na web-stranici biskupije.

Podsjetimo, početkom studenoga ruski okupatori povukli su se iz grada nakon žestoke borbe s ukrajinskom vojskom, ali sada ga granatiraju iz daljine.

Herson se nalazi u južnoj Ukrajini. Glavni je grad i upravno sjedište Hersonskog područja s 335 000 stanovnika. Važna je to luka na Crnom moru, a u gradu se nalazi značajno brodogradilište. Osnovao ga je Grigorij Aleksandrovič Potemkin 18. lipnja 1778.

Zanimljivo, Potemkinovo prezime je kasnije postalo fraza koja označava nešto što u stvarnosti ne postoji, već egzistira samo na papiru, to jeste, kao privid ili opsjena. To su poznata Potemkinova sela.

Ž.I., KT