Indija

Crkva u Odishi obilježila Dan mučenika


Crkva u Odishi obilježila je Dan mučenika – odnosno oživjela sjećanje na progon kršćana u ovoj indijskoj saveznoj državi, koji se dogodio u kolovozu i rujnu 2008., kada su skupine hinduističkih ekstremista kršćane okrivile za ubojstvo njihovoga vođe.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Katolička Crkva u indijskoj saveznoj državi Odishi proteklih je dana obilježila Dan mučenika, odnosno sjećanje na progon iz 2008. tijekom kojega je ubijeno više od 100 kršćana i raseljeno najmanje njih 64 000, dok je uništeno oko 6 500 kuća i 395 crkvi. Oko 10 000 raseljenih kršćana još se nije vratilo u svoj dom. Nasilje je započelo 25. kolovoza te godine u okrugu Kandhamal, kada su skupine hinduističkih ekstremista kršćane okrivile za ubojstvo njihovoga vođe, koje su zapravo izveli maoistički pobunjenici.

Povodom 11. godišnjice tog tragičnog događaja, nekoliko župa u Nadbiskupiji Cuttack-Bhubaneswar uputilo je posebne molitve za žrtve. Župnik župe Krista Kralja u Phulbaniju za Agenciju Fides tom je prilikom kazao kako život u Kristu baca sjeme ljubavi koja nastavlja preobražavati pojedince i zajednicu, što pokazuje vjera kršćana na tom području. „Svaka je molitva u ovom trenutku prošnja za mir i pomirenje“, kazao je.

Otac Robert Digal, katolički svećenik iz okruga Kandhamal, u razgovoru za Vatican News, kazao da kršćani u Odishi još pate, ali su jaki u vjeri i sudjeluju na misnim slavljima. Istaknuo je pritom da se i dalje događaju napadi na redovničke zajednice. Svećenik je također upozorio kako pripadnike ostalih religija hinduistički ekstremisti žele preobratiti na hinduizam, ali katolička zajednica na tom području, unatoč prijetnji, može prakticirati svoju vjeru zahvaljujući zaštiti regionalne vlade.

KT