Djeca masakrirana u granatiranju sirijskoga kršćanskoga grada


Sirijski, pretežno kršćanski, grad Al-Suqaylabiyah bio je žrtvom teškog granatiranja 12. svibnja. Rezultat toga je petero mrtve djece koja su se igrala u blizini samostana i jedna ubijena žena u obližnjoj ulici. Napadi na grad se nastavljaju.

Foto: Ilistracija

Foto: Ilistracija

"Djeca su izašla igrati se nakon nekoliko dana bez granata", rekao je otac Maher Haddad, lokalni svećenik, za Associated Press te dodao: "Raketa je pogodila skupinu djece, odmah ubivši petoricu i ranivši druge,a žena je ubijena u obližnjoj ulici zasebnom raketom."

Ubijena su djeca u dobi od šest do deset godina. Dok dva imena nisu objavljena, imena ostala troje djece su: Inzik Ruzuk, Suheir Jarzas i Jessica Samardzin, a ime ubijene žene je Hala Makaskas. Nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad iako je uočeno da su rakete ispaljene iz obližnjeg Idliba, kojeg drže različite terorističke frakcije.

"Podružnica" terorističke skupine Al-Qaide, Tahrir al-Sham, aktivna je u Idlibu i ima povijest pokušaja osvajanja pretežno kršćanskih gradova na području al-Suqaylabija. Međutim, neki vjeruju da rakete dolaze od militanata koje je Turska podržavala kroz Nacionalnu oslobodilačku frontu.

Osim poginulih grad je pretrpio veliku materijalnu štetu kao posljedicu napada. Sirijski državni mediji kažu da režim trenutno radi odmazdu protiv napadača na Al-Suqaylabiju, iako nije obznanjeno koga bombardiraju. Ta odmazda dolazi u kontekstu želje Vlade Sirije da pojača napade na Idlib.

"Područja koja drže pobunjenici u pokrajini Idlib i pokrajini Homs su pod stalnim napadom sirijske vojske od 30. travnja. Napad je ubio desetine i prisilio 150 000 ljudi da pobjegnu iz svojih domova u područjima koja drže teroristi", izvijestio je al-Araby, a Sirijski opservatorij za ljudska prava izvješćuje da se nasilje u širem području povećalo "alarmantnim tempom". Tako je broj poginulih 450 u razdoblju od jutra 20. travnja do 12. svibnja.

Inače, Al-Suqaylabiyah ima oko 17 500 žitelja koji su pripadnici Grčke pravoslavne crkve Antiohijske patrijaršije.  Patrijaršija, sa sjedištem u Damasku (Antiohija je danas grad u Turskoj odakle je premješteno sjedište 1366. u sirijski glavni grad), obuhvaća eparhije u Siriji, Libanu, Iraku, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Novom Zelandu, Brazilu i Argentini.

KT