Dvije godine od strašnoga masakra u Dhaki


Prvoga dana srpnja 2016. petorica islamista upali su u „Holey Artisan Cafe“ u Dhaki te ubili 20 ljudi. Preživjeli se toga nadnevka već drugu godinu zaredom spominju žrtava i nastoje izgrađivati bolje društvo.

Na konferenciji za novinstvo koja je toga dana održana u Dhaki, policija je najavila iskorjenjivanje terorističke ćelije koja je odgovorna za smrt dvadesetero nedužnih ljudi, među kojima je bilo: devet Talijana, sedam Japanaca, jedan Indijac, jedan bangladeški Amerikanac te dvoje stanovnika Bangladeša – uključujući i Faraaza Ayaaza Hossaina, muslimanskog studenta koji je odbio napustiti svoje prijatelje strance.

Kako su se preživjeli i rodbina žrtava prisjetili na komemoraciji, tijekom toga terorističkog napada pet islamista je upalo u restoran uzvikujući „Allahu Akbar“ te su goste uzeli za taoce. Onda su tražili od nazočnih da izrecitiraju redak iz Kurana na osnovu čega su ih razvrstali, pustivši muslimane. Potom su započeli s bezumnim ubijanjem, a još dvojica policajaca stradali su u akciji oslobađanja zatočenih.

Na press-konferenciji održanoj na tužnu obljetnicu masakra policija je rekla kako je u ovaj slučaj bio umiješan 21 terorist: šest je uhićeno i čekaju suđenje, dvoje je još u bijegu, a ostali – uključujući i vođu terorističke operacije – su ubijeni tijekom policijske akcije.

Koliko je ovaj zločin potresao bangladeško društvo svjedoči činjenica da je ovo područje napustilo nekoliko katoličkih i protestantskih misionara, a turisti ga zaobilaze u širokom luku.

KT/ AsiaNews