Filipini

Filipini naredili deportaciju 71-godišnje redovnice


Filipinske vlasti naredile su deportaciju australske redovnice s. Patricije Fox nakon što je Imigracijski ured donio odluku o njezinu kršenju ograničenja i uvjeta misionarske vize.

Foto: Catholic Herald

Foto: Catholic Herald

Kako izvještava ucanews.com, a prenosi Chatolic Herald, filipinske vlasti naredile su neposrednu deportaciju 71-godišnje australske redovnice s. Patricije Fox, poglavarice sestra Gospe od Siona na Filipinima, nakon što su ju u Uredu za imigracije proglasili „nepoželjnim strancem“.

Na desetoj stranici odluke, objavljene 19. srpnja, Imigracijski ured okarakterizirao je slučaj kao „kršenja ograničenja i uvjete misionarske vize“ jer se navodno pridružila sljedbeničkim političkim aktivnostima.
Ucanews.com izvijestio je kako će sestra Patricija, koja je na Filipinima radila 27 godina, uložiti žalbu na tu odluku.

Glasnogovornica Ureda za imigracije Krizia Sandaval iznijela je odluku Odbora povjerenika koja kaže kako je djelovanje sestre Foks bilo „neprijateljsko/štetno prema interesu države“. Kazala je i kako imaju informacije da je nazočila političkim demonstracijama gdje je čak držala transparente s političkim porukama  i nosila majice koje predstavljaju ljevicu.
Redovnica je također stavljena na crnu listu Ureda, te joj je tim zabranjen ponovni ulazak u državu.

Službenik Imigracijskog ureda izjavio je kako se pridruživanje prosvjednim skupovima „u suradnji s radničkim ili organizacionim skupinama nije u okviru vjerske vize“ koja je dodijeljena redovnici. Iz Ureda su rekli i to kako bi njeno dopuštanje za sudjelovanje u takvim skupovima izazvalo poplavu i drugih stranaca koji bi na taj način remetili javni red i mir.

Redovnica je kazala kako nije iznenađena novim deportacijskim nalogom. „Podnijet ćemo žalbu Ministarstvu pravosuđa i pronaći ćemo sva dostupna legalna sredstva“, rekla je Fox koja je također i odvjetnica. Iznenađena je time što filipinska vlada vidi življenje i rad sa siromašnim kao sljedbeničku političku aktivnost. Rekla je i kako je „služiti siromašnima i proširiti njihov glas, pratiti ih u borbi za njihova politička, socijalna i ekonomska prava“, dio njezinog misionarskog mandata koji nije politički nego vjerski.

S. Patrijcija uhićena je 16. travnja i zadržana preko noći prije nego što je izdana naredba za napuštanje zemlje. Imigracijski ured opozvao je sestrinu misionarsku vizu 23. travnja zbog navodnog sudjelovanja u sljedbeničkim političkim aktivnostima.

T.M./ KT