Google odobrio šerijatsku aplikaciju za prijavljivanje «blasfemije»


Google Play Store odobrio je finalnu verziju aplikacije koja omogućava u Jakarti, glavnom gradu Indonezije, prijavljivanje kršenja šerijatskog zakona, poput primjerice blasfemije i krivovjerstva.

Aplikacija omogućuje prijavljivanje osoba koje prakticiraju nepriznate religije ili neortodoksne interpretacije šest službeno priznatih religija u Indoneziji: budizma, konfucijanizma, hinduizma, islama, protestantizma i katoličanstva.

Smart Pakem, kako glasi naziv aplikacije, «pojednostavljuje građanima pronalaženje informacija o religiji i vjerskim organizacijama koje su priznate u Jakarti, te daje popis zakona i pravila koja reguliraju vjerske aktivnosti u društvu».

Iako veći dio Indonezije službeno ne prakticira šerijatski zakon, kazneni zakon Indonezije zabranjuje blasfemiju, koju definira kao «čin krivovjernog djela ili govora o Bogu i svetim stvarima», a kazne zatvora mogu doseći i do pet godina.

Human Rights Watch izvjestio je da je između 2004. i 2014. 125 ljudi osuđeno u toj zemlji zbog blasfemije, a od 2014. do danas njih još 23. Prošle godine je popularni guverner Basuki Tjahaja Purnama, koji je kršćanin, osuđen na dvije godine zatvora zbog blasfemije.

Aplikaciju Smart Pakem kreirao je ured državnog tužitelja u Jakarti, u cilju obrazovanja građanstva i modernizacije procesa prijavljivanja prekršitelja. Ona sadrži popis vjerskih denominacija i organizacija koje nisu odobrene od strane vlasti, te će, kako piše tribun.hr omogućiti istovremeno podnošenje prijave elektroničkim putem, umjesto dosadašnjeg podnošenja pisane prijave vladinom uredu.

KT