Mumbai

Hinduski radikalisti postavili trozubac ispred križa u Kerali


U indijskoj saveznoj državi Kerali, grupa hinduskih radikalista postavila je trozubac – simbol hinduskog fundamentalizma, ispred kršćanskoga križa.

Kako javlja AsiaNews, incident se dogodio 15. lipnja u Panchalimedu, u distriktu Antarrashtriya, poznatom turističkom odredištu u ovoj jugozapadnoj indijskoj državi. Neki su članovi lokalne hinduske ekstremističke grupacije Antarrashtriya Hindu Parishad, postavili trozubac koji je simbol hinduskoga fundamentalizma, ispred križa. Uz to, optužili su tamošnju crkvu Sv. Marije da želi prisvojiti državnu zemlju.

Također, nacionalisti su 19. lipnja, održali prosvjedni marš usmjeren protiv 14 postaja križnoga puta koje vode ka vrhu.  

Vlč. James, vikar u župi Sv. Marije, objasnio je za New Indian Express da je križ „postavljen 1954., kada je zemlja u Panchalimedu pripadala dvjema obiteljima iz visokih društvenih slojeva: Kallivayalil i Karimbanal“. „Poslije kada je vlada 1963. donijevši Zakon o zemljišnoj reformi, oduzela zemlju, križ je ipak ostao gdje je bio. Posljednjih 65 godina župljani su se uvijek uspinjali na brdo u molitvi križnoga puta“, objasnio je vlč. James.

Sajan K George, predsjednik Globalnog vijeća indijskih kršćana osudio je napad usmjeren protiv križa, koji je simbol kršćanske žrtve za čovječanstvo: „Sve je ovo usmjereno samo kako bi na vrh brda bio postavljen trozubac“.

Administracija distrikta uklonila je trozubac. Policija je zabilježila žalbe protiv počinitelja i optužila ih za „pokušaj stvaranja sektaških tenzija“.

Na kraju je Crkva također uklonila križ s vrha brda, kao gestu smirivanja napetosti, dok je 14 postaja križnoga puta ostalo na svome mjestu.

KT