I susjedi Asie Bibi su u životnoj opasnosti


Čak su i susjedi koji su pomagali obitelj Asie Bibi tijekom njezina dugog zatočeništva označeni kao meta islamskih ekstremista.

Hoće li Asia Bibi ikada biti slobodna, pitanje je to koje se nameće od trenutka njezina oslobođenja u listopadu ove godine. Katolkinja iz Pakistana čiju je smrtnu presudu zbog navodne blasfemije protiv islama, tamošnji vrhovni sud ukinuo, još uvijek je u svojoj rodnoj zemlji meta radikalnih muslimana. Stoga ona i njezina obitelj žele azil u bilo kojoj državi, no čak i da joj neka od zemalja otvori svoja vrata, ona moguće neće biti sigurna.

I susjedi moraju u izgnanstvo

Ne samo da su Bibi i njezina obitelj u opasnosti od osvete, nego su to i njihovi susjedi koji su se brinuli za njezinih petero djece dok je ona punih osam godina provela u zatvoru.

Joseph Nadeem pomagao je ovoj obitelji dajući pravnu potporu i pratnju Asijinu mužu Asihiqu i kćerki Eisham dok su putovali u inozemstvo kako bi govori o svojoj patnji. No, sada se Nadeem i njegova obitelj, zajedno s dvije Bibijine kćerke, moraju skrivati te su već četiri puta bili prisiljeni seliti.

„Čim je Asia oslobođena mi smo morali pobjeći“, rekao ja za katoličku karitativnu organizaciju Pomoć Crkvi u nevolji (Aid to the Church in Need) te dodao: „Asia i njezin muž trenutačno su na sigurnom mjestu koje štiti vlada, ali mi nismo mogli ostati s njima. Islamisti nas proganjaju i u svakom trenutku smo u opasnosti te moramo bježati. Čak ne možemo slobodno otići ni hranu kupiti. Napolje jedino mogu otići noću ito prekrivenoga lica.“

Islamisti ih ubili zbog pomaganja „blasfemičarima“

Postoji duga povijest islamističkih prijetnji protiv svih koji čak samo izraze sućut prema onima koji su označeni kao „blasfemičari“. Ministar za manjine Shahbaz Bhatti i guverner Punjaba Salmaan Taseer ubijeni su zato što su zastupali Bibi nasuprot zakonu o blasfemiji.

Nakon njezina oslobođenja 31. listopada 2018., nasilje se prenijelo i izvan granica Pakistana, predvođeno Islamskom radikalnom strankom Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Policija je 23. studenoga uhitila njihova lidera Khadima Hussaina Rizvia, ali je on zaprijetio fetvom protiv sudaca koji su oslobodili Bibi. Nemiri su utihnuli tek kada je vlada obećala zadržati ju u državi i dopustiti ponovljeno razmatranje njezina puštanja na slobodu.

Navodno su australski, kanadski i nizozemski diplomati pregovarali s Pakistanskom vladom da oslobode Bibi iz Pakistana kako bi mogla putovati u neku od zemalja koja joj ponudi azil.

No, po svemu sudeći, nažalost, od toga u skorijoj budućnosti neće biti ništa. Agonija Asie Bibi,  njezine obitelji, ali i susjeda se nastavlja, na očigled licemjernoga liberalnoga svijeta.

KT