Improvizirana naprava eksplodirala u crkvi u DR Kongu


Najmanje dvije osobe ozlijeđene su u nedjelju, 27. lipnja, kada je improvizirana bomba eksplodirala unutar katoličke crkve u gradu Beni u sjevernoj provinciji Kibu, Demokratska Republika Kongo.

"Upravo sam ušla u crkvu, nisam uspjela ni sjesti, čula sam eksploziju... Iz usta mi je krenula krv", javila se jedna od ozlijeđenih žena Antoinette Kavira koja je izgubila prednje zube i zadobila povrede ruku, a prenio je International Christian Concern (ICC).

Prema vlč. Laurentu Sondiryu eksplozija se dogodila malo prije početka mise na kojoj se trebala dijeliti sv. potvrda. "Ciljali su veliku gužvu jer podjela sakramenata mora okupiti djecu, njihove roditelje i ostale vjernike", dodao je ističući kako je svečanost odgođena.

Iako se nijedna skupina nije javila niti preuzela odgovornost za bombaški napad mnogi vjeruju da je to djelo Savezničkih demokratskih snaga (ADF), terorističke skupine koja na tom području djeluje desetljećima.

Iako je većina (85-90%) stanovništva Demokratske Republike Kongo kršćanska, nasilje ukorijenjeno u islamskom ekstremizmu i dalje se pogoršava, stavljajući zemlju na 40. mjesto prema rangiranju progona kršćana.

ADF je formiran spajanjem nekoliko pobunjeničkih frakcija, uključujući originalni Saveznički demokratski pokret, Nacionalnu vojsku za oslobođenje Ugande (NALU), Ugandsku muslimansku oslobodilačku vojsku i militantni pokret Tablighi Jamaat. Članovi su uglavnom iz središnje Ugande, posebno Igange, Masake i Kampale, a sebe predstavljaju kao vjerske fanatike. Postoje i tvrdnje da su povezani s Islamskom državom, to jest, njezinim ogrankom u Africi.

ADF predstavlja najopasniju skupinu u ovoj regiji od ukupno čak 120 zamijećenih organiziranih milicija i ostalih grupa. Njezini su pripadnici ubili 6 000 ljudi od 2013. Ista je skupina odgovorna za ubojstvo dva muslimanska imama tijekom svibnja koji su govorili o potrebi građenja mira.

Ž.I., KT