Indonezija: Lažne vijesti i predsjednički izbori


Uoči predsjedničkih izbora 17. travnja, mnogoljudna Indonezija suočava se s bujicom lažnih vijesti koje mogu odlučivati pobjednika. Jedna od "fatalnih" optužbi koje utiču na poraz pojedinog kandidata je laganje o njegovoj vjerskoj pripadnosti.

U Indoneziji kao da se kopira predsjednička kampanja iz SAD-a u kojoj su pljuštale lažne informacije koje ne treba podcjenjivati jer neodlučnih birača može biti čak i 25 procenata.

Tri su ključne laži koje mogu politički uništiti bilo kojeg kandidata u Indoneziji: da je kršćanin, ima kinesko podrijetlo ili je potajno komunist.

To su osjetljiva pitanja u velikoj muslimanskoj zemlji gdje su kršćani manjina, Komunistička partija je zabranjena, a neprijateljstvo prema društvenom statusu i bogatstvu kineskih Indonežana i dalje postoji.

Podsjetimo, bivši guverner Džakarte Basuki Tjahaja Purnama, etnički kršćanski Kinez, nadaleko poznat kao Ahok, bio je u zatvoru gotovo dvije godine zbog optužbi za bogohuljenje.

To samo pokazuje da u Indoneziji bilo kakve izrečene "vjerski netočne misli" ili pogrešno protumačene izjave mogu dovesti do zatvora ili kraja političke karijere.

Nažalost, "pogrešno" etničko podrijetlo ili pripadnost jednoj od kršćanskih Crkava mogu biti politički skupi za bilo kojeg pojedinca.

O mogućnosti da kršćanin bude izabran za predsjednika Indonezije ne vrijedi govoriti.

KT