Indonezija: Napad mačetom na vjernike u crkvi


Pobješnjeli muškarac je sredinom veljače je upao u jednu crkvu u Indoneziji te mačetom počeo napadati vjernike.

Vjernici župe Sv. Lidwine u Yogyakarti bili su prisiljeni pobjeći dok je napadač urlao i mahao velikom mačetom. Napada nisu bili pošteđeni ni stariji vjernici kao ni svećenici.

Četiri osobe ozlijeđene su uključujući i svećenika, koji je bio ranjen dok je pokušavao zaštititi svoje vjernike od napadača. Također su teže ranjena dvojica laika i policajac koji je na kraju uspio savladati napadača, identificiranog kao islamski ekstremist koji je živio u blizini crkve. Od ranije je poznat policiji jer je prije nekoliko mjeseci izrazio interes za putovanje u Siriju te "pokazao znakove radikalizacije".

Organizacija Open Doors je ustvrdila kako su kršćani u Indoneziji posljednjih tjedana bili izloženi valu napada. Predsjednik Joko Widodo je obećao obraniti vjersku slobodu u zemlji, koja se bori u sve napetoj borbi protiv ekstremizma.

Kao odgovor na napad predsjednik je rekao: "Naš ustav jamči vjersku slobodu, stoga nećemo dati ni najmanji prostor za one koji promiču i šire nesnošljivost u našoj zemlji, pogotovo onih koji djeluju nasiljem. Naložio sam vlastima da poduzmu čvrste akcije."

Indonezija se nalazi u izbornoj godini koje su tradicionalno s više nasilja naspram kršćana jer zahvaljujući vjerskim sukobima dirigiraju se rezultati na izborima. Poznato je da radikalni islamski vođe mogu mobilizirati stotine tisuća prosvjednika na ulicama ako im nešto zasmeta.

Najveću opasnost trpe one vjerničke zajednice u kojima ima konvertiranja vjernika, to jest prelaska s islama na neku od kršćanskih crkava.

D.S.I.