Iranski agenti upali u kuće perzijskih kršćana


Iranski sigurnosni agenti pretresli su 12 kršćanskih domova u Fardisu, mjestu smještenom u blizini glavnog grada Teherana. Nitko nije uhićen, ali su mnogi osobni predmeti oduzeti.

Prema dosadašnjem iskustvu nakon racija agenti pregledaju zaplijenjeni materijal te potom zovu pojedince na ispitivanje. Oni mogu biti pušteni s upozorenjem ili se protiv njih pokreće sudski postupak koji je često pitanje "nacionalne sigurnosti". Optužbe sadrže duge zatvorske kazne i namijenjene su zastrašivanju kršćanskih obraćenika koji aktivno žive u svojoj vjeri.

Iran ima ograničene zaštitu za vjersku praksu asirskih i armenskih kršćana, ali odbija priznati slobodu perzijskih kršćana.

To je zato što su perzijski kršćani nekoć bili muslimani. Naime, perzijanci se "rađaju u islamu", a Vlada Irana održava strogo tumačenje islama u kojemu se misli kako se ne smije napustiti ta vjere te obratiti na drugu.

Upravo je to razlog zašto mnoge međunarodne institucije kritiziraju Iran kako ne poštuje slobodu vjeroispovijesti svojih građana.

Prema istraživanju organizacije Opendoors, koja vrši monitoring vjerskog progona, Iran se nalazi na 9. mjestu od 50 zemalja prema težini ugnjetavanja kršćana.

Ž.I., KT