Još jedna crkva zapaljena u Čileu


Oko ponoći u subotu, 4. ožujka, osam maskiranih i naoružanih muškaraca došlo je do Gospine kapelice u selu California, regija Araucanía, u središnjem Čileu te je zapalilo. Ovo je samo jedan u nizu napada na kršćanska sakralna zdanja...

"Susjedi su izašli i užasnuto gledali kako se zdanje pretvara u pepeo. Jako su uznemireni, ne razumiju motive napada", objasnila je Magdalena Lira, nacionalna direktorica čileanskog ogranka Aid to the Church in Need (ACN).

Prema čileanskom tisku napadači su ostavili pamflete i transparente na kojima piše da su preuzeli odgovornost za napad upozoravajući da će sličnih nasilnih akcija biti i u budućnosti. "Svaki metak koji ispalite bit će vam vraćen. Temucuicui  se opire", poruka je koja je potpisana kao RMM, što je kratica za Malleco Mapuche Resistance, gerilsku skupinu koja tvrdi da brani prava autohtonog naroda Mapuche i koja je bila odgovorna za druge napade u prošlosti. Temucuicui je lokalitet koji čini grupu zajednica Mapuche u komuni Ercilla, provincija Malleco, regija Araucanía.

Foto: Zapaljena crkva La Asuncion, Santiago

"Plamen je progutao zdanje u nekoliko minuta, ostavivši zajednicu, koju većinom čine obitelji Mapuche, bez mjesta za slavlje mise. Kapelicu su sagradili 1952. lokalni seljani, otuda bol koju su stanovnici osjećali dok su gledali kako gori. Policija je pronašla samo ostatke metalnog krova i pokoju vrpcu koja je preživjela požar, ali malo toga je ostalo da bi se moglo identificirati kao vjerski objekt", kazala je Lira te dodala kako je "malim čudom mala gipsana slika Marije, koja je dugo vremena bila čuvana u obližnjoj špilji, pronađena netaknuta".

Nažalost, ovaj događaj samo je jedan u nizu napada na sveta kršćanska mjesta u Čileu. Prema ACN-ovom Izvješću o vjerskim slobodama za 2021. čak 59 crkava je oštećeno ili vandalizirano diljem Čilea između listopada 2019. i istog mjeseca 2020. Šest od njih su bile protestantske, a 53 katoličke. Iako brojke od tada nisu službeno ažurirane, opće je poznato da su se značajno povećale, javlja acnireland.org.

"Mnogi od ovih napada dogodili su se u listopadu 2019., zbog građanskih nemira koji su se u to vrijeme dogodili u Čileu, ali čak i prije toga bilo je nekoliko napada u području Araucanía, povezanih sa subverzivnim skupinama koje tvrde da brane autohtono stanovništvo ovoga kraja. To su manjinske skupine nasilnih radikala koje ne predstavljaju većinu Mapuchea", istaknula je Magdalena Lira naglašavajući kako "neke od tih malih skupina, koje pribjegavaju nasilju kako bi pozvale na povrat zemlje, vide kršćanstvo kao simbol kolonizacije, iako to nije slučaj".

Mnoga istraživanja pokazuju da se većina Mapucha identificira kao kršćani. Imaju pravo da budu poštovani u svojoj vjeri i da njihova vjerska sloboda ne bude ugrožena. Mnoge od ovih kapelica izgrađene su uz veliki trud zajednica, poput one koja je spaljena.

Napad na kapelicu otvara novu ranu koja se nadovezuje na ionako veliki popis kapelica i sakralnih objekata koji su posljednjih godina stradali u paležu, a u veljači ove godine i u šumskim požarima koji su zahvatili regiju.

Gospin kip "preživio" je šumski požar u župi Sv. Ignacija Lojolskog u mjestu Santa Juana

Apostolski administrator Biskupije Temuco vlč. Juan Andrés Basly Erices, izdao je javno priopćenje osuđujući incident i pozivajući na "mir i umirenje savjesti, uz spoznaju da nasilje nikada ničemu ne vodi", te da se "situacije nepravde koja se dogodila u Araucaníji mogu prevladati dijalogom i solidarnošću”.

„Kao narod Božji nastavljamo moliti za naše vjernike i njihove zajednice, zazivamo zaštitu Svetoga Josipa, zaštitnika biskupije, nad svima u ovo korizmeno vrijeme te pozivamo sve na obraćenje i preobrazbu svoga srca", stoji u priopćenju.

Inače, Čile je država u Južnoj Americi, smještena na jugu kontinenta uzduž pacifičke obale. Zemlja je poznata po velikoj izduženosti od čak 4 270 km u smjeru sjever–jug, s najvećom širinom od 445 km te najmanjom od samo 90 km. Na sjeveru graniči s Peruom, na sjeveroistoku s Bolivijom te na istoku s Argentinom. Zemlja ima oko 20 milijuna stanovnika. Većinska zajednica je katolička, a zajedno s protestantima čini oko 85% zemlje koja ima i oko 10% pripadnika tradicionalnih religija...

Ž.I., KT