Seul

Južna Koreja priprema svećenike za misije u Sjevernoj


Dok politika pravi „gigantske korake“ u pomirenju na Korejskom poluotoku i Katolička Crkva u Južnoj Koreji vrlo je aktivna i priprema se za buduće pastoralne aktivnosti na sjeveru.

Gotovo je nevjerojatno bilo zamisliti kako će se ove godine pozitivno razvijati dijalog na Korejskom poluotoku. Takav dijalog dobar je za cijeli svijet, a na osobit način za stanovnike poluotoka. Katolički nadbiskup Seula kardinal Andrija Yeom Su-jeong, opisujući evoluciju odnosa između Sjeverne i Južne Koreje u poruci Vatikanu govori o „skoku“ koji na Istoku podsjeća na mutatis mutandis, tj. veliki plan ekonomske i socijalne reforme promoviran u Kini kasnih 1950-ih.

Nova zajednička deklaracija sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina potpisana 19. rujna u Pyongyangu generira obnovljenu nadu na poluotoku: predanost trajnoj denuklearizaciji koju je kao obavezu preuzela Sjeverna Koreja pozdravljajući i nazočnost međunarodnih promatrača.

Franjevci u Koreji, koji su uvijek bili promotori procesa pomirenja, već razmišljaju o tome kako ponovno aktivirati posjete, socijalnu, gospodarsku i vjersku suradnju u Sjevernoj Koreji.

Cijela korejska Katolička Crkva očekuje ponovno otvaranje granice i priprema se već neko vrijeme za ove nove događaje koji se svakog dana čine bližima. Seoulski kardinal, koji je ujedno i apostolski administrator biskupije Pyongyanga izjavio je da kao jedna Crkva „željno iščekuju dan kada će se braća i sestre na sjeveru i jugu ujediniti i opet zajedno slaviti svetu misu“.

Mnogi svećenici biskupije Pyongyang su nakon Korejskog rata (1950. – 1953.) i zatvaranja granice izbjegli u Južnu Koreju, a pastoralne aktivnosti odvijaju se uglavnom u biskupijama Seoul i Busan. „Neki od njih su umrli, a neki su vrlo stari“, kaže Hieronymus Chang Keung Sun, svećenik koji vodi tajništvo biskupije Pyongyang u Seulu, te dodaje: „Pripremajući se za dugo iščekivani dan slobode u Pyongyangu u kojemu sada nema svećenika, Katolička Crkva se nada ponovnom procvatu jer od 2009. godine u nadbiskupiji Seul otvorena je bogoslovija za formaciju kandidata koju su se dobrovoljno prijavili kao budući svećenici u biskupiji Pyongyang“.

S velikom radošću korejska Katolička Crkva dočekala je 2016. godine prvozaređenog svećenika među tim mladim ljudima, koji sada kanonski pripada biskupiji Pyongyang, čak i bez toga da je ikada zakoračio nogom iznad 38. paralele. „Od tada do danas porastao je broj svećenika, redovnika, đakona i bogoslova biskupije Pyongyang”, napomenuo je Chang Keung Sun.

Oni će, sudeći prema naglom otvaranju dijalogu, ako Bog da, omogućiti nastavak evangelizacije na Korejskom poluotoku.

Vatican Insider / KT