Kardinal Koch o progonima kršćana u svijetu


U intervjuu za talijansku radio-postaju kardinal Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, je dao „ekumenski" osvrt na proteklu godinu

«Kršćani u svijetu progonjeni su i ubijani ne zato što su katolici, pravoslavci, protestanti ili luterani, već zato što su kršćani. Njihova krv nas ujedinjuje, a mučenici na nebu već su našli jedinstvo koje tražimo na zemlji», rekao je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch u razgovoru za talijansku katoličku novinsku agenciju SIR.

U svom „ekumenskom" osvrtu na proteklu godinu rekao je kako je 2017. obilovala „odnosima, susretima, povijesnim etapama koje su otvorile neslućene perspektive". No, bila je to i teška godina, „karakterizirana nažalost nizom atentata počinjenih u ime vjerskog ekstremizma koji je ponovno uzeo na nišan kršćane, u različitim dijelovima svijeta". „To je patnja koja ujedinjuje sve Crkve u ekumenizmu krvi", rekao je kardinal Koch.

Komentirajući atentat na metodističku crkvu u Quettu u Pakistanu na Treću nedjelju došašća, za koji je odgovornost preuzela Islamska Država, kardinal je rekao da je to jedan od nizu napada koje su počinili teroristi koje pokreće fundamentalizam i ekstremizam koji raspiruje ISIS.

„U božićnom smo vremenu, a poruka Božića definitivno kaže da je sestra religije mir. To je poruka koju moramo širiti u cijelome svijetu", rekao je.

„Kršćani u svijetu progonjeni su i ubijani ne zato što su katolici, pravoslavci, protestanti ili luterani, već zato što su kršćani. Njihova prolivena krv u martiorološkom smislu nas ujedinjuje, a mučenici na nebu već su našli jedinstvo koje tražimo na zemlji. To je velika tema snažno prisutna već u pontifikatu Ivana Pavla II. koji je posvetio čitavo poglavlje svoje enciklike o ekumenizmu 'Ut unum sint' ekumenizmu mučenikâ. Danas papa Franjo govori o ekumenizmu krvi, 80% svih ljudi u svijetu koje su progonjeni u ime religije su kršćani. Nisam siguran da kršćani u Europi imaju jasnu svijest o toj stvarnosti. Ali za našu progonjenu braću i sestre važno je imati molitvenu, živu potporu", rekao je kardinal Koch u razgovoru za SIR, a prenosi ika.hr.

Na opažanje novinarke kako koptska pravoslavna zajednica u Egiptu neposredno nakon atentata u Kairu a zatim Aleksandriji i Tantu nije tražila osvetu, ni pravdu ni veću sigurnost, već je pozvala na oproštenje, kardinal Koch je rekao: „Oni daju veliko svjedočanstvo, poput onoga koje je dao mučenik Stjepan koji je bio progonjen ali je molio da Bog oprosti svojim krvnicima. Mislim da je to znak onoga što kršćani mogu dati svijetu, znak velike vjere, radikalnosti, izbora života u otajstvu Krista. Možemo mnogo naučiti od tih vjernika".

U razgovoru je bilo govora i o „ekumenizmu bratstva" pape Franje te je istaknuta važnost prijateljskog odnosa među kršćanskim vođama za izgrađivanje mira prije svega u sredinama gdje je mir trajno ugrožen. „U svijetu kao što je ovaj današnji u kojem se potiče na nasilje protiv drugih, važno je da vjerske vođe kažu da je nasilje koje se čini u Božje ime zloupotreba religije", istaknuo je kardinal Koch.

KT