Kina: Nestala četvorica svećenika "podzemne Crkve"


Četiri svećenika iz katoličke "ilegalne zajednice", dijeceze Zhangjiakou u Habeiju, odvela je policija jer su odbili pridružiti se Patriotskom udruženju, kineskoj političkoj organizaciji koja ima za cilj kontrolirati sve vjerske aktivnosti.

Foto:  Zhang Guilin

Foto: Zhang Guilin

 

Dvojica svećenika pripadaju Xiwanzi dijecezi: Zhang Guilin i Wang Zhong, a ostala dvojica biskupiji Xuanhua i oni su Su Guipeng i Zhao He.

Važno je napomenuti da je biskupiju Zhangjiakou osnovala država te ona obuhvaća dvije drevne dijeceze Xiwanzi i Xuanhua.

Svi odvedeni svećenici su izvučeni iz svojih crkava i župa te prebačeni u obližnji hotel da bi ih se indoktriniralo o religijskoj politici kako je propisuje kineska vlada. Tome su podvrgnuti jer su se odbili upisati u Patriotsko udruženje, koje, između ostaloga, nastoji kreirati Crkvu neovisnu od Svete Stolice.

Prema nekim izvorima, otac Zhao He stavljen je u kućni pritvor gdje je također bio podvrgnut indoktrinaciji.

 

Budući da su Kina i Vatikan potpisali dogovor o imenovanju biskupa, koji barem u teoriji, priznaje Papu kao glavu Katoličke Crkve, Patriotsko udruženje i Ujedinjena fronta vode kampanju kojom podsjećaju svećenike da je Crkva u Kini "bez obzira na dogovor" zapravo "neovisna" i obvezuje sve "ilegalne" svećenike, dakle neregistrirane pri državi, da se pridruže Patriotskom udruženju.

Mnogi svećenici "podzemne crkve" žele da ih država "prizna", ali ne žele stupiti u Patriotsko udruženje, koje je, prema Pismu katolicima u Kini emeritusa Benedikta XVI., nespojivo s katoličkim naukom. 

Poruka koju je papa Franjo poslao kineskim katolicima odmah poslije dogovora, ne bavi se ovom gorućom temom među "ilegalnim vjernicima". Izvori AsiaNewsa govore da se Vatikan ima nepromijenjeno mišljenje prema Patriotskom udruženju i da će se suočiti s tim problemom u budućnosti.

U međuvremenu, ipak, u Hebeiju i u Henanu, broj ilegalnih zajednica koje nisu u mogućnosti da se okupljaju  raste iz dana u dan.

Wang Meixiu, religijski stručnjak na kineskoj Akademiji društvenih znanosti, predlaže da članstvo u Patriotskom udruženju treba biti opcionalno što bi umnogome olakšalo djelovanje i svećenicima i državnim organima.

 

Mnogi križevi i dekoracije na sakralnim objektima uništene su u ime sinizacije, to jest podčinjavanja katoličke vjere kineskoj kulturi, ali prije svega jer PU i Ujedinjeni front potkopavaju svaki pokušaj evangelizacije.

Na samom početku mjeseca, točnije 1. studenoga, uništen je križ na zvoniku crkve u Shangcaiju, u Henanu, ali i tornjevi na crkvi. Crkva je zapečaćena i sada je nitko ne koristi.

Mnogi "ilegalni" katolici smatraju da su napušteni, zaboravljeni i izdani, jer mediji o njima ništa ne govore.

M.M./ KT