Kina pretvara crkve u propagandne centre


Kako bi spriječila evidentni porast broja kršćana kineska Vlada zatvorila je brojne crkve te ih pretvorila u propagandne centre za promicanje ideologija komunističke partije.

Foto: Ilustracija jedne crkve u Kini prije i poslije intervencije države

Foto: Ilustracija jedne crkve u Kini prije i poslije intervencije države

Nebrojene crkve, ali i hramovi pripadnika drugih religija, pretvoreni su u Stanice za civilizacijsku praksu za novo doba. To je nacionalna inicijativa za promicanje misli doživotnog predsjednika Xi Jinpinga o socijalizmu s kineskim karakteristikama te jačanje ideološkog propagandnog rada Partije.

U listopadu je Ured za etnička i vjerska pitanja u Putianu, u gradu u jugoistočnoj provinciji Fujian, potrošio oko 75 000 dolara za adaptaciju prvog kata mjesne crkve koja je imala dozvolu države za djelovanje kako bi prostorije prilagodili svojim djelatnicima.

Više od 100 vladinih dužnosnika prisustvovalo je, 6. studenoga, otvaranju tog propagandnog centra ispunjenog sa 168 plakata o Mao Zedongu, Xi Jinpingu i drugim prošlim i sadašnjim kineskim komunističkim vođama.

Što je najtužnije, protestantski je pastor za vrijeme bogoslužja toga dana bio prisiljen "integrirati" priče o Mao Zedongu u svoju propovijed na drugome katu te crkve.

"Ne usuđujemo se odbiti ove propagandne materijale iz straha da će nam vlada zabraniti okupljanje", rekao je jedan član te vjerničke zajednice i dodao da su nemoćni.

Također, u istoj provinciji početkom svibnja u jednoj seoskoj župi državni su službenici pretvorili mjesnu crkvu u Stanicu za civilizacijsku praksu za novo doba, smjestivši unutar nje stol za stolni tenis, šahovske ploče i knjige.

Inače, razlozi za zatvaranje pojedinih crkava u Kini znaju biti zaista "maštoviti". Tako je u travnju u Qingshu u gradu Shangrao jedna crkva zatvorena jer je bila "previše privlačna za oko". Dužnosnici su uništili vjerske simbole u crkvi i na ulazu objavili obavijest o zatvaranju. Križ ispred crkve bio je obojen bijelom bojom kako bi se stopio sa zidom.

Ž.I., KT