Kineska provincija Hebei potiče prijavljivanje "ilegalnih bogoslužja"


U ime prevencije pandemije "koronavirusa" vlasti u kineskoj provinciji Hebei potiču građane da prijave bilo kakve vjerske aktivnosti. Nagrada je 77 dolara.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Prema dokumentu koji je s djelatnicima International Christian Concerna (ICC) podijelio protestantski pastor Francis Liu provincijske vlasti su dale direktivu o zabrani "vjerskih mjesta" i "vjerskih okupljanja" zbog prevenciju bolesti. Tako je Odjel Ujedinjene fronte grada Xingtaga, zajedno s lokalnim Uredom za etnička i vjerska pitanja odlučio provesti sustav dojave vjerskih okupljanja počevši od 9. siječnja.

Obavijest potiče pojedince na prijavljivanje svakog bogoslužnog prostora, vjerske aktivnosti u javnosti ili okupljanje u privatnim dvoranama i domovima. Nakon policijske provjere doušnik može dobiti nagradu od 500 RMB (77 USD) ili više.

Ovo nije prvi put da grad Xingtai traži pomoć svojih stanovnika kako bi suzbio "ilegalne vjerske aktivnosti".

U srpnju 2019. iste vlasti već su tražile prijavljivanje svih zdanja u kojima se drže molitve, vjerski seminari i tome slično.

ICC ističe kako nije precizirano o kojoj se religiji radi, ali je jasno da se prvenstveno cilja na budističke hramove i kršćanske crkve.

Ž.I., KT