Pakistan

Majka i sin ubijeni iz vjerske mržnje prema kršćanima


Prema lokalnim izvještajima do kojih je došao "International Christian Concern" (ICC) dvoje kršćana, majka i sin, ubijeni su u svađi zbog vjerske mržnje, 9. studenoga, u jednom selu smještenom u pakistanskom distriktu Gujranwala.

Foto: Ilustracija tipične siromašne četvrti u Pakistanu

Foto: Ilustracija tipične siromašne četvrti u Pakistanu

Yasmeen Masih i njezinog sina Usmana ubio je Hassan Shakoor, njihov muslimanski susjed. Prema riječima rođaka pokojnika Sardara Masiha kršćani su ubijeni zbog imovinsko-pravnog spora koji je imao religiozne elemente.

Naime, tjednima prije ubojstava Shakoorina majka Ishrat blokirala je kanalizacijski odvod koji je dolazio iz kuće kršćana. Prema Sardaru, muslimanskoj obitelji se nije svidjela ideja da kanalizacija iz kuće "nedodirljivih" prolazi ni blizu njihove imovine.

Inače, zbog raširene vjerske diskriminacije u Pakistanu kršćane često povezuju s pojmom "nedodirljivosti". Uvredljive pojmove, poput choore, koristi pakistansko muslimansko stanovništvo kako bi označili ovaj "nedodirljivi" pojam, zapravo status niže vrijednosti, za kršćane.

Nakon nekoliko tjedana napetosti 9. studenoga Ishrat je pozvala Yasmeen iz njezine kuće i počela je zlostavljati. Za vrijeme svađe Ishrat je dozvala svog sina Hassana, koji je u bijesu počeo pucati na Yasmeen. Usman je u tom trenutku krenuo spasiti majku te su oboje smrtno ranjeni.

ICC je saznao kako policijsko izvješće kaže da su oboje imali više rana od vatrenoga oružja, međutim za sada nije bilo uhićenja osumnjičenog.

Ž.I., KT