Nigerija

Militanti ubili 42 kršćana u poljoprivrednim zajednicama


Naoružani napadači s kalašnjikovima i mačetama ubili su 42 kršćanina i spalili desetke kuća u blizini Mangua, 16. svibnja, u nigerijskoj državi Plateau.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Napadači, za koje se sumnja da su Fulani militanti, izvršili su napade u 11 zajednica od ponoći do zore u utorak rano ujutro u središnjoj regiji Nigerije, oko 70 kilometara od glavnog grada Josa. Tek izabrani guverner države Plateau Caleb Mutfwang osudio je Fulani militante i pozvao saveznu vladu da učini više za sigurnost.

Okrug Mangu ove se godine suočio s nekoliko napada militanata Fulanija. Više od 60 kršćana ubijeno je nakon što su Mutfwang i njegova Narodna demokratska stranka pobijedili na izborima u ožujku. Odvjetnik i političar bivši je predsjednik lokalne uprave Mangu u državi Plateau, a napade je opisao kao "etničko čišćenje".

Inače, radikalne islamske milicije koje pripadaju plemenu Fulani napadaju uglavnom kršćanske poljoprivredne zajednice. Rezultat toga su više od 50 000 mrtvih kršćana, a milijuni su raseljeni u proteklih 20 godina. Kao uzrok napada navodi se rastuća oskudica poljoprivrednog zemljišta za nomadske stočare Fulanije što pridonosi napadima i sukobima jer su kršćani farmeri, javlja ICC.

Vlada države Plateau nametnula je policijski sat zajednici kako bi spriječila ljude da putuju. Ipak, svjedoci kažu da Fulani često dobivaju propusnice koje im daju vladini i vojni čelnici koji su povezani s Fulanima i uglavnom ih simpatiziraju.

Ž.I., KT