Pakistan

Mlada kršćanka oteta radi prisilnog braka


Aleeza Naeem nestala je 13. ožujka kada su je, na putu do škole, otela trojica muslimana. Obitelj je podnijela prijavu policiji, ali uzalud.

Foto: oteta Aleeza/HRFP

Foto: oteta Aleeza/HRFP

U ranijim sličnim slučajevima koji su uključivali vjerske manjine, žrtva je oteta radi braka i prisilnog obraćenja na islam.

Različite nevladine organizacije, uključujući Human Right Focus Pakistan (HRFP), apelirali su na vladu za informacije o sudbini brojnih otetih kršćanskih djevojčica koje su prisilno udane za muslimane.

Posebice zabrinjava slučaj Aleeze Naeem koja je nestala prije više od dva mjeseca. Do sada ni policija ni sudovi nisu djelovali protiv odgovornih za njezinu otmicu.

Aleezu, 19-godišnju studenticu iz Faisalabada, 13. ožujka oteo je musliman Muhammad Rashid s dvojicom pomagača Muhammadom Hassanom i Muhammadom Sarwarom. Istoga dana djevojčicin otac Naeem Akhtar Masih policiji je podnio prijavu za njezinu otmicu. Formirali su izvješće u kojem je Muhammad Rashid glavni osumnjičeni, te pratili SIM karticu mobilnog telefona otete djevojke, kojega je osumnjičeni koristio, ali ništa nisu poduzeli.

"Aleeza je jedinica i njezino je rođenje rezultat mnogih molitvi i jedini razlog zašto mi roditelji živimo" kazala je njezina majka Fazeelat Bibi.

"Učinit ću sve kako bih je izbavio od otmičara i spasio seksualnog zlostavljanja, braka i prisilnog obraćenja" rekao je Aleezin otac.

HRFP je već neko vrijeme uključen u slučaj. Posjećuju obitelj djevojke i prate istragu. Govoreći za Asia News, predsjednik HRFP-a Naveed Walter rekao je kako je ovo još jedna u nizu otmica, preobraćenja i prisilnih brakova mladih djevojaka i djevojčica koje pripadaju vjerskim manjinama u Pakistanu. "Pravni put je jedini ispravni put, ali policija i sudovi i sami često sudjeluju u diskriminaciji vjerskih manjina", dodao je Walter.  

Inače, u Pakistanu postoji nacrt zakona o zabrani prisilnog obraćenja, ali vlada do sada nije izrazila želju da se taj zakon i usvoji.

J.M., KT