Pakistan

Muslimanski poslodavac držao uposlenika-kršćanina robom


Javed Masih (32), kršćanin, umro je od posljedica ozljeda koje mu je nanio njegov poslodavac u Kamalpuru, distrikt Faisalabad u Pakistanu. Nesretni Masih je radio za Bilala Wajla da bi otplatio obiteljski dug od oko 2900 eura.

Službeno je njegov posao bio briga o životinjama, mužnja krava i distribucija mlijeka. Međutim, u praksi Javed je tretiran kao da je rob. Radio je sve i svašta bez imalo odmora. Optužen da je ukrao motor pretučen je i završio u bolnici gdje je umro od posljedica ranjavanja.

U razgovoru za AsiaNews Imran Masih, Javedov stariji brat, je rekao kako je njegova obitelj siromašna i kršćanska što je razlog da ih policija ne želi saslušati niti primiti žalbu kako bi se istražio tretman i smrt njegova brata.

Lažna optužba za krađu motora bila je točka koja je prelila čašu. Poslodavac je počeo mučiti svog uposlenika više no inače te mu davati sve više poslova bez imalo odmora. Prema iskazima svjedoka Masih uopće nije imao slobodnog vremena, a kobno kašnjenje, nakon jednog sata pauze, je platio životom budući da ga je njegov poslodavac pretukao i sa zakašnjenjem od jednog dana odveo u bolnicu.

Nakon smrti uposlenika sve se pokušalo zataškati, a kad to nije uspjelo provlačila se priča o samoubojstvu. Međutim ni ta priča nije bila vjerojatna tako da se klupko odmotalo te se proširila istina o robovskom tretmanu.

Javed je bio jedno od šestero djece Irshada Masiha i Naseeme Bibi. Dug je nastao 2014. kada su njegovi roditelji tražili pozajmicu. Smrću oca Javed je preuzeo na sebe vraćanje novčanog iznosa. U ugovoru koji je potpisao je stajalo da je morao raditi 24 sata dnevno kroz čitav mjesec dok se ne otplati dug, a u stvari je bio obični rob.

Postavlja se pitanje koliko je ovakvih slučajeva u Pakistanu? Dokle će se Zapadni svijet brinuti samo za prava životinja, seksualnih manjina i političku korektnost, a ovakve slučajeve će gurati pod tepih?

KT