Nacionalisti u Indiji šire protukršćansku mržnju


Radikalni hinduistički nacionalisti, potpomognuti medijima u zapadnoj Indiji, krive kršćane za zločin nad hindusima koji su počinili nepoznati ljudi. Kršćani strahuju da će se ova lažna tvrdnja koristiti za povećanje otvorenog nasilja nad kršćanskim zajednicama.

Foto: pixabay.com, zastava Indije

Foto: pixabay.com, zastava Indije

Sredinom travnja rulja iz sela Gadchinchale, koja se nalazi u indijskom okrugu Maharashtra u Palgharu, ubila je tri čovjeka, od kojih su dvojica bila hinduistički asketi. Prema Morning Star News, rulja je napala trojicu muškaraca jer su ih pogrešno identificirali kao osobe uključene u trgovinu djecom.

Glasine o trgovanju ljudima proširile su se društvenim medijima u danima koji su prethodili incidentu. Skupine su se samoorganizirale i patrolirale selima tražeći trgovce ljudima te su tako naletjeli na hinduističke askete i njihovog vodiča te se sukobile s njima.

Danima nakon incidenta hinduistički nacionalisti na društvenim mrežama i kroz medije optuživali su najprije muslimane kao počinitelje. Na Twitteru su objavljeni videozapisi u kojima se navodi da rulja koristi muslimanska imena u međusobnom dozivanju.

Nakon što su iz policije opovrgnuli ovu glasinu hinduisti su jednostavno prebacili krivicu na kršćane. Na Twitteru je nekoliko hinduističkih nacionalista istaknulo broj crkava na području napada i tvrdili da su mnogi pripadnici rulje imali križeve. Tu je teoriju preuzela i lokalna medijska kuća te je krenuo progon.

"Povezivanje ovog groznog incidenta s Crkvom izgleda kao namjerni pokušaj zlostavljanja kršćanske zajednice i može povećati napade na kršćane ne samo u Palgharu, već i drugdje", rekao je Vijayesh Lal, generalni tajnik Indijske evangeličke udruge za Morning Star News  te dodao kako se jedan "nesretan slučaj, koji se nije trebao dogoditi, pokazuje kako glasine mogu utjecati na živote ljudi koji sada žive u strahu od odmazde".

Ž.I., KT