Nasilje nad kršćanima u 2018.


I ove su godine brojni kršćani ubijeni zbog vjere. Spominjemo ih se uz 26. prosinca, kada Crkva slavi blagdan Sv. Stjepana prvomučenika

Čitajući u Djelima apostolskim o mučeništvu Sv. Stjepana snažno pogađa ne samo okrutnost kamenovanja, nego opreka s njegovom blagošću. Njegove su posljednje riječi molitva za oprost njegovim ubojicama: „Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!“ Te su riječi stoljećima odjekivale, oblikujući srce brojnih kršćanskih mučenika, ubijenih zbog vjere, prenosi Vaticannews.

„Danas ima mučenika više nego u prvim stoljećima“, više je puta istaknuo papa Franjo, spominjući se nedavno, na misi slavljenoj u Domu Sv. Marte, koptā ubijenih na plaži u Libiji, koji su umrli zazivajući Isusovo ime, i s utjehom u srcu.

Prije nešto više od mjesec dana Zaklada papinskoga prava Pomoć Crkvi u nevolji objavila je svoj Godišnji izvještaj koji obuhvaća razdoblje od lipnja 2016. do lipnja ove godine, a iz kojega proizlazi da u svijetu ima oko 300 milijuna progonjenih kršćana, i 38 zemalja u kojima su oni diskriminirani. Mnogi od njih izgube život zbog svoje vjere.

„I u ovoj 2018. godini potvrđuje se, nažalost, ta dramatična težnja“, kazala je u razgovoru za Radio Vatikan Marta Petrosillo, glasnogovornica spomenute zaklade. Dodavši da je vrlo teško imati točne procjene, spomenula je samo neke od brojnih žalosnih događaja. Među ostalima spomenula je petoricu svećenika u Srednjoafričkoj Republici ubijenih u četiri odvojena napada i sedmoricu svećenika ubijenih u Meksiku.

U Nigeriji je pak u travnju počinjen napad u jednoj crkvi, u kojemu su ubijena dva svećenika. „U toj je zemlji samo u prvih pet mjeseci ove godine, u napadima muslimanskih Fulana, ubijeno gotovo 500 kršćana. I nedavni napad u Egiptu, počinjen 2. studenog, u kojemu je ubijeno 11 kršćana dok su putovali prema svetištu nedaleko od Minyae, uz brojna druga ubojstva potvrđuje dramu protukršćanskih progona“, primijetila je Petrosillo.

Osvrnuvši se i na jednu ovogodišnju dobru vijest, na oslobađajuću presudu Asiji Bibi u Pakistanu nakon gotovo 10 godina provedenih u zatvoru, glasnogovornica zaklade Pomoć Crkvi u nevolji je primijetila da, nažalost, njezina drama još uvijek traje. „Nadali smo se da će Asia ubrzo moći napustiti zemlju, ali to se, nažalost, još uvijek nije dogodilo; stoga se još uvijek nalazi u Pakistanu, te ona i njezin suprug žive pod zaštitom. Ali ne i njezine dvije kćeri koje su se u samo dva mjeseca, tijekom kojih su primile brojne prijetnje, nekoliko puta morale seliti. Kršćanske su žene u vrlo brojnim sredinama dvostruko pogođene“, ocijenila je Petrosillo.

U mnogim se zemljama događaju otmice, silovanja i prisilni brakovi, a žalosni je primjer za to Pakistan u kojemu se svake godine, pretpostavlja se, oko 1 000 djevojaka, ali vjerojatno ih je mnogo više, kršćanki i hinduistkinja, otima, siluje i potom primorava na brak s njihovim silovateljima. Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se prošlih mjeseci, a riječ je o jednoj 12-godišnjoj djevojčici.

„Slična je situacija i u Egiptu, u kojemu se svakog mjeseca dogodi otmica žena, koje se primora na obraćenje, a potom i na brak sa silovateljem. Stoga, biti žena i kršćanka, u brojnim zemljama u svijetu znači biti dvostruko ranjiva. To, nažalost, vrijedi i za djecu“, napomenula je Petrosillo.

I Cristian Nani, ravnatelj talijanskoga predstavništva udruge Open Doors/Otvorena vrata, koja djeluje u više od 60 zemalja, pružajući obrazovanje i pomoć kršćanima koji trpe zbog svoje vjere, potvrdio je da je prema njihovim procjenama u 2018. ubijeno više kršćana nego prošle godine. „Mnogo je nasilja bilo ove godine; vjerojatno će broj kršćana ubijenih zbog njihove vjere biti veći u odnosu na 2017., tijekom koje je ubijeno više od 3 000 kršćana. Ti se podatci ne odnose na kršćane ubijene u ratovima, ili zbog bijede ili slično, nego upravo zbog njihova ispovijedanje kršćanske vjere“, istaknuo je Nani, prenosi Vaticannews.

KT