Nestao svećenik u Burkini Faso


Svećenik koji pastoralno djeluje u župi Notre Dame de Soubaganyedougou, vlč. Rodrigue Sanon, nestao je 19. siječnja i od tada mu se gubi svaki trag.

Biskup Banfore mons. Lucas Kalfa Sanou rekao je medijima da se svećenik trebao naći s njim, ali nikada nije stigao na odredište. "Pozivam vjernike na usrdnu molitvu kako bi vlč. Rodrigue što prije bio pronađen živ i zdrav", rekao je biskup, a glasnogovornik dijeceze se obratio vlastima sa zamolbom da "čine sve što je u njihovoj mogućnosti da ga pronađu".

Prema informacijama iz tamošnjih medija, koje prenosi catholicnewsagency.com, vlasti su obavijestile policijske postaje o nestanku svećenika te poslale istražne skupine na teren međutim nisu mu mogle ući u trag. Za sada nema zahtjeva za otkupninom niti je ijedna skupina preuzela odgovornost za otmicu.

Inače, tijekom posljednjih pet godina afrička država Burkina Faso bila je poprište vjerskog nasilja koje sprovode islamističke milicije, posebno na sjeveroistočnim teritorijima.

Prema izvješću američkog State Departmenta za 2019. 61% stanovnika Burkine Faso su muslimani, a 23% kršćanin.

Ekstremistički napadi, koji su usmjereni i na kršćane i na muslimane, od 2015. ostavili su više od milijun raseljenih i 1 100 mrtvih

Biskupi u Burkina Fasu izdali su priopćenje u lipnju 2020., nazivajući situaciju "više zabrinjavajućom nego ikad prije", a zbog porasta vjerskog nasilja zatražili su veću podršku vlasti.

Ž.I., KT