Nigerija: U velikom napadu poginulo 55 ljudi


U mjestu Kasuwan Magani, Kaduna okrug u Nigeriji, 21. listopada, dogodio se veliki napad za kojeg se tvrdi da je bio sukob između muslimana i kršćanske mladeži.

Foto: Policija i vojska kontroliraju promet u Kaduna okrugu

Foto: Policija i vojska kontroliraju promet u Kaduna okrugu

Policija s toga područja izjavila je da je 55 ljudi ubijeno u napadu, a 22 osumnjičenih je uhićeno. Malo je dokaza koji govore o tome da se radilo o pripremljenom i organiziranom sukobu. Iako ovaj događaj vjerojatno nije povezan s velikom Fulani vojnom krizom u zemlji, o čijim smo napadima već pisali, nigerijske vlasti su se opet pokazale nesposobnima zaustaviti veliki broj napada i nasilja koje se iznova javlja.

Vlasti Kaduna nametnule su policijski sat te su poručile kako će uhititi svakog tko je bio umiješan ili je samo promatrao napad bez da je pozvao snage sigurnosti. Bojazan je da će ovakve stvari samo produbiti mržnju između zajednica, koje su i tako često u zavadi, i pretvoriti manje okršaje u teško nasilje.

S učestalim napadima na nevine civile i stotinama mrtvih, građani će sami tražiti rješenja.  Ako pak ne nađu način da se konflikt završi mirno u Nigeriji će se  dogoditi građanski rat.

M.M./ KT