Opovrgnute glasine o prebacivanju Sirijskog patrijarhata u Libanon


Sirijski patrijarhat Antiohije službeno je opovrgnuo novinske glasine i predviđanja kako će u skorijoj budućnosti sjedište ove Crkve biti iz Damaska prebačeno u Atchaneh u Libanonu.

Sirijski patrijarh Mar Ignatios Aphrem II.

Sirijski patrijarh Mar Ignatios Aphrem II.

Kako je izvijestio press-ured Patrijarhata, a prenijela agencija Fides, sjedište Sirijskog pravoslavnog patrijarhata ostaje u Siriji, unatoč mnogim čimbenicima koji su tijekom sedam godina krvoprolića u Siriji vodili k tomu da se sjedište prebaci u neku drugu zemlju.

Nedavno otvorenje podružnice ovoga Patrijarhata u Atchanehu, u Zemlji cedrova, također je doprinijelo glasinama o mogućem premještanju sjedišta u Libanon.

AStolica antiohijskog patrijerha, nakon vremena u Antiohiji (današnji teritorij Turske), uvijek je bila u glavnom gradu Sirije.

Ured Sirijskog patrijarhata otvoren je u Libanonu 1970-ih, s glavnom svrhom osiguravanja pastoralne skrbi sirijskim vjernicima prisutnima u toj zemlji. A nedavno otvaranje podružnice predstavlja, kako se izrazio patrijarh Mar Ignatios Aphrem II., „odgovor svima onima koji rade na slabljenju kršćanske prisutnosti na Bliskom istoku“.  

Istodobno inicijativa Sirijskog patrijarhata o otvaranju Privatnoga međunarodnog sveučilišta Akhtal u Qamishliu, u sjeveroistočnoj sirijskoj provinciji Hassakè, s ispostavom u selu Maarat Saidnaya, gdje se nelazi samostan Sv. Efrema, kao sjedište sirijskoga patrijarha, neizravno potvrđuje kako ne postoji plan premještanja Sirijskog patrijarhata izvan sirijskih granica.

KT