Nigerija

Otet i oslobođen kršćanski biskup


Predsjednik mjesnog odjela Nigerijske udruge kršćana biskup Joseph Masina, otet je u noći 27. svibnja na sjeveru Nigerije, te je oslobođen 28. svibnja skoro u ponoć.

Kršćanskog biskupa Josepha Masina u njegovoj kući na sjeveru Nigerije, otela je skupina naoružanih ljudi. On je predsjednik mjesnog odjela Nigerijske udruge kršćana, koja je, odmah nakon njegove otmice, kako prenosi Vatican News, zatražila hitnu intervenciju Vlade i snaga reda. Postojala je opasnost da je biskupa otela teroristička skupina Boko Haram koja je već u siječnju ubila jednog vjerskog vođu te udruge, jer kršćanska zajednica nije imala novaca za otkupninu.

Otmica biskupa Masina samo je posljednja u nizu otmica radi iznuđivanja za vjerske vođe te zemlje, a koje su se umnožile u zadnje dvije godine. Tako je u siječnju od četiri katolička bogoslova koji su oteti, jedan ubijen, a tri su oslobođena. Sve se to odvija u nesigurnom ozračju za nigerijske kršćane koji su žrtve napada i ubojstava koje organiziraju islamistička skupina Boko Haram i pastiri Fulani. Ni pandemija koronavirusa nije zaustavila ova djelovanje islamističkih terorističkih skupina. U skladu s izvještajima nigerijskih medija, napadnuto je nekoliko sela, uništeno oko 90 kuća i jedna crkva.

Posljednji godišnji izvještaj organizacije Open doors o progonu kršćana u svijetu, Nigeriju stavlja na 12. mjesto među zemljama koje najviše progone kršćane. Osim toga, posebno Povjerenstvo za vjersku slobodu u svijetu Američkog državnog tajništva, Nigeriju je u travnju stavilo na listu zemalja koje posebno zabrinjavaju. Najnovije statistike govore o barem 6 000 kršćana koji su 2015. ubijeni u ovoj zemlji. Taj je razlog nedavno potaknuo i Vijeće biskupskih konferencija Europske unije da zatraži intervenciju Europe i cijele međunarodne zajednice. Europski Parlament u siječnju je odobrio rezoluciju koja osuđuje terorističke napade koje organiziraju džihadističke skupine i strategiju „vaša zemlja ili vaša krv“ koju provode Fulani, borci pastiri, te izrazio žaljenje zbog diskriminacije kršćana u zemljama u kojima se primjenjuje islamski zakon.

J.P., KT