Afrika

Patnje Katoličke Crkve u Etiopiji i Eritreji


Zaklada papinskog prava Pomoć crkvi u nevolji (Aid to the Church in Need – ACN) pokrenula je apel za pomoć dvjema državama Afričkog roga – Etiopiji i Eritreji.

Foto: voiceofthepersecuted.wordpress.com

Foto: voiceofthepersecuted.wordpress.com

Ravnatelj zaklade Aid to the Church in Need Edward F. Clancy u intervjuu za Crux Now izjavio je kako i Etiopija i Eritreja pate od siromaštva i ekonomske nestabilnosti. „U Etiopiji kršćani i njihove institucije u protekle dvije godine proživljavaju nasilje kao posljedica mješavine etničkih, političkih i vjerskih razlika. U Eritreji je totalitarna vlada počela progoniti kršćanske institucije kako bi umanjila utjecaj koji Crkva ima na eritrejsko društvo“, rekao je.

Naime, u posljednje dvije godine u Etiopiji je napadnuto više od 30 crkava, pola ih je izgorjelo do temelja u podmetnutim požarima u kojima je poginulo 100 ljudi. U Eritreji, gdje katolici čine oko 4% ukupnog stanovništva vlada je prisilno zatvorila škole i bolnice u crkvama.

Clancy je još istaknuo kako u Eritreji nema prave vjerske slobode. Vlada dopušta vjerska slavlja samo onim skupinama koji će slavlja organizirati između sebe, bez ikakvog utjecaja na druge. Kršćanske i muslimanske škole su zatvorene kao i bolnice kojima upravlja Katolička Crkva, a svu bolničku opremu uzela je vlada.

J.P., KT