Pakistan

Policija spasila otetu i prisilno udanu mladu Pakistanku


Pakistanski sud donio je presudu da katolkinja Arzoo Raja (13) koja je oteta, prisiljena na brak i prelazak na islam, treba biti odvedena u sigurno utočište, pod zaštitu suda. Njezin otmičar Ali Azhar (44), uhićen je pod optužbom za otmicu, krivokletstvo i brak s maloljetnicom.

Foto: asianews.it

Foto: asianews.it

Kako navodi AsiaNews, a prenosi Aleteia, presuda suda u Sindhu preokret je presude od 27. listopada u kojoj se utvrdilo kako je Arzoo imala 18 godina i prešla na islam svojom voljom. Njezina obitelj osporila je tu presudu, rekavši da su predočeni dokumenti krivotvoreni.

Nova presuda uslijedila je nakon kampanje aktivista za ljudska prava, kršćanskih skupina i ženskih udruga za traženje provedbe Zakona o ograničenju dječjih brakova iz Sindha iz 2013., koji je donesen zbog zaštite maloljetnika od prisilnih brakova. Također, Zaklada papinskog prava Aid to the Church in Need (Pomoć Crkvi u nevolji) pružala je pravnu i parapravnu pomoć kako bi spasila mladu katolkinju.

Kako se navodi, intervencija predsjednika Pakistanske narodne stranke (PPP) Bilawala Bhutto-Zardarija bila je iznimno važna. Naime, on je 30. listopada objavio tweet: „GOS (vlada Sindha) obratit će se sudovima kako bi razmotrili slučaj braka maloljetnice #ArzooRaja, otklonili svaki nesporazum časnog suda i učinili sve što je u njihovoj moći da osiguraju pravdu, a provincijska vlada pod vodstvom PPP-a donijela je Zakon o ograničenju dječjih brakova u Sindhu 2013. i ona će se 'nastaviti boriti za njegovu provedbu'.“

Kako je potvrdio generalni vikar i ravnatelj Povjerenstva za pravdu i mir u Nadbiskupiji Karachi mons. Diego Saleh, Arzoo je sada sigurna na zaštićenom mjestu.

Spomenimo da prema izvješću Pokreta za solidarnost i mir (MSP) iz 2014., oko 1 000 žena u Pakistanu svake godine prisilno prijeđe na islam, što uključuje gotovo 700 kršćanki i 300 hinduistkinja. Oko 21% djevojaka u Pakistanu udalo se prije 18. godine, a 3% prije 15. godine.

J.P., KT