Posljednja misa u potopljenoj crkvi


“Spreman sam slaviti misu i bez ljudi. Ovo je posljednja misa koju možemo slaviti ovdje. Ubrzo napuštamo grad”, poručio je otac Garcia.

Otac Mon R. Garcia III s Filipina, objavio je na svom Facebook profilu fotografije s “posljednje mise” u potopljenoj crkvi u naselju Sitio Pariahan koje se nalazi tridesetak kilometara od glavnog grada Manile.

Naselje je od 2011. i tropske oluje Mina u potpunosti potopljeno, a zbog agresivnog ispumpavanja podzemnih voda od 2003. tone četiri do pet centimetara godišnje. Situaciju je dodatno pogoršao tajfun Ambo koji je prošli tjedan pogodio područje, otežavši život za preostalih tridesetak obitelji koje žive u nastambama izgrađenima na bambusovim štapovima.

No, prema pisanju Daily Maila, i oni će biti premješteni zbog najavljene izgradnje novog aerodroma.

“Spreman sam slaviti misu i bez ljudi. Ovo je posljednja misa koju možemo slaviti ovdje. Ubrzo napuštamo grad”, poručio je, prenosi Bitno.net, otac Garcia.

Misa je inače služena 9. svibnja u crkvi Svetog križa. Crkva je, kao i većina naselja, odavno poplavljena i napuštena, no dio inventara, poput kipova svetaca, ostao je netaknut. Vjernici su misi prisustvovali sjedeći u barkama, glavnom prometnom sredstvu u naselju, a oni najhrabriji pridružili su se svećeniku te stajali u vodi.

J.Vr.,KT