Pakistan

Potvrđena oslobađajuća presuda za Asiju Bibi


Viši sud u Pakistanu odbacio je zahtjev za ponovnim procesom protiv Asije Bibi, koja je u listopadu 2018. oslobođena optužbe za bogohuljenje, zbog koje je prvotno bila optužena na smrt i radi koje je čak devet godina provela u zatvoru.

Kako prenosi Vatican news sada ne postoji niti jedna formalna prepreka da Asia napusti zemlju. Ona se trenutno nalazi u domovini na tajnom mjestu pod strogom zaštitom zajedno sa svojim suprugom Ashiqom Masihom, dok su njihove kćeri dobile azil u Kanadi. Ova mjera je uvedena kao odgovor na velike prosvjede islamista koji su uslijedili nakon oslobađajuće presude u listopadu prošle godine.

Također, i Asijin odvjetnik, Saif ul Malook, bio je primoran napustiti Pakistan iz sigurnosnih razloga, ali se na kratko vratio u Islamabad kako bi nazočio izricanju konačne odluke Višeg suda.

Podsjećanja radi žalbu na oslobađajuću presudu Asije Bibi podnio je muslimanski vjerski lider Qari Sallam, nakon što je takva odluka suda izazvala prosvjede radikalnih islamskih grupa. Samo takav sporazum s vladom o mogućnosti traženja ponovnog otvaranja suđenja učinio je da islamisti odustanu od prosvjeda koji su trajali tri dana diljem zemlje.

Brojne policijske snage i paravojne postrojbe raspoređene su oko Vrhovnog suda u Pakistanu kako bi spriječili moguće demonstrativne prosvjede, javlja Vatican news.

KT