UAE

Potvrđene presude protiv sponzora terorizma u Nigeriji


Na sudu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima šest Nigerijaca, koji su prošle godine uhićeni zbog novčane podrške teroristima Boko Harama, pravomoćno su osuđeni na velike zatvorske kazne.

Foto: Ilustracija terora i posljedica napada militanata Boko Harama

Foto: Ilustracija terora i posljedica napada militanata Boko Harama

Šestorka je osuđena zbog slanja Boko Haramu više od 750 000 američkih dolara u razdoblju od 2015. do 2016. Surajo Abubakar Muhammad i Saleh Yusuf Adamu osuđeni su na doživotni zatvor u ovoj bliskoistočnoj zemlji, dok su ostala četvorica, Ibrahim Ali Alhassan, AbdurRahman Ado Musa, Bashir Ali Yusuf i Muhammad Ibrahim Isa dobili po deset godina zatvora.

Njihovi odvjetnici pokušali su dokazati da u transakcijama koje su se odvijale u to vrijeme nije bilo ništa nezakonito te su tvrdili kako nema dokaza da je novac stigao do terorista. Podrška terorističkim organizacijama u vidu slanja novaca globalno je pitanje i problem koji tek treba rješavati.

S druge strane ovakve su presude odgovor na pitanje otkud pojedinim siromašnim seljanima u Nigeriji moderno i sofisticirano oružje za napade na kršćane.

Vodeća dobrotvorna organizacija International Christian Concern procjenjuje kako je između 50 000 i 70 000 kršćana ubijeno u posljednjem desetljeću u Nigeriji  – najnaseljenijoj na kontinentu.

Nigerijskih 206 milijuna stanovnika skoro je ravnomjerno podijeljeno na kršćane i muslimane. Dok islam dominira na sjeveru, a kršćanstvo na jugu, najviše ubojstava trpi nigerijski središnji pojas gdje se dva dijela države spajaju.

Boko Haram posvećen je "oslobađanju" Nigerije od svih utjecaja sa Zapada te kršćanstvo smatraju jednim od njih. Oni također žele stvoriti islamski kalifat u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Često napadaju kršćane kako bi se osvetili za smrt i napade na pripadnike Islamske države ili neke druge terorističke organizacije diljem svijeta. Samo jedan od slučaja toga bilo je pogubljenje 11 kršćana na snimci 24. prosinca 2019. U videu je grupa rekla kako su ta ubojstva odmazda za smrt vođe Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija.

Ž.I. KT