Predsjednik Biden treba dati prioritet vjerskoj slobodi


Politički analitičari koji proučavaju slobode diljem svijeta dijele isto mišljenje da predsjednik SAD-a Joe Biden mora dati prioritet vjerskim slobodama u svom vanjskopolitičkom programu.

Foto: Bijela kuća, pixabay.com

Foto: Bijela kuća, pixabay.com

Njegovo ignoriranje ovoga problema i politika administracije koja zanemaruje pritužbe o ugnjetavanju religijskih manjina diljem svijeta samo pogoršava ionako loše stanje temeljnog ljudskog prava o slobodi vjerovanja. Mnogi su kritizirali njegov početni mlak odnos prema ovom problemu. U International Christian Concernu (ICC) smatraju da se predsjednik Biden treba u prvih 100 dana mandata jasno postaviti prema ovome gorućem problemu.

ICC je putem svojih kanala uputio nekoliko savjeta Bidevovoj administraciji.

Prvo, predsjednik bi trebao imenovati dokazanog borca za religijske slobode za novog veleposlanika za međunarodnu vjersku slobodu. On (ili ona) bi trebao imati snažnu povijest zagovaranja vjerske slobode i imati jake veze s globalnom zajednicom nevladinih organizacija za ljudska prava. Ova je zajednica prisutna na terenu u rizičnim vjerskim manjinskim skupinama i pomoći će u raskrinkavanju ovoga problema.

Drugo, predsjednik Biden trebao bi naglašavati probleme koje imaju pritvorenici savjesti tijekom svojih bilateralnih sastanaka s inozemnim kolegama. Kao dio svih razgovora američke bi diplomate trebali posvetiti spominjanju pritvorenika savjesti koji se trenutno drže u zatvorima ili kućnoj izolaciji zbog njihovih vjerskih uvjerenja.

Treće, administracija treba popuniti radno mjesto u Vijeću za nacionalnu sigurnost posvećenoj pitanjima međunarodne vjerske slobode. Ova savjetodavna pozicija presudna je za informiranje o relevantnim pitanjima koja prijete ovoj univerzalnoj vrijednosti širom svijeta.

Što prije nova administracija ove ključne stavke postavi kao prioritet to će svijet jasnije znati da se Sjedinjene Američke Države brinu o vjerskoj slobodi i nastavit će je zagovarati za sve potlačene vjerske manjine širom svijeta.

Direktor ICC-ovog lobiranja Matias Perttula rekao je pritom: "Predsjednik Biden ima zlatnu priliku nadograditi postignuća iz prošle administracije i ujediniti polariziranu zemlju iza istinski dvostranačko pitanje koje je najobimniji element američkog iskustva - vjerske slobode. Sada je vrijeme da se udvostruči vjerska sloboda i zauzme za ovo temeljno ljudsko pravo širom svijeta."

Ž.I., KT