„Proveli smo osam godina čekajući na izvršenje smrtne kazne zbog lažne optužbe za blasfemiju“


Životna priča žene osuđene na smrt u Pakistanu zbog tzv. „bogohuljenja“, koju je po oslobođenju i dobivanju azila u jednoj europskoj zemlji, napokon podijelila s javnošću.

U srpnju 2013. Shagufta i Shafqat Emmanuel, katolički par iz Mian Channa, malog mjesta oko 250 km južno od Lahorea u Pakistanu, uhićeni su po lažnim optužbama za bogohuljenje. Nakon osam godina čekanja na izvršenje smrtnu kazne, razdvojeni jedno od drugog i od svojih četvero djece, 3. lipnja 2021. konačno ih je Viši sud u Lahoreu oslobodio. Napokon slobodna, Shagufta je svoju priču podijelila s ACN-om.

Iz obitelji čvrste vjere

„Rođena sam u obitelji s jakom kršćanskom vjerom. Redovito sam išla na svetu misu i pričešćivala se, a također sam uvijek rado pohađala vjeronauk i molila krunicu. Moj otac i moja majka učili su mene i mojih šestero braće i sestara da budemo jaki u svojoj vjeri i da budemo spremni na sve vrste žrtava i progona“, započela je Shagufta.

Objasnila je kako je većina obitelji u njezinu selu bila muslimanska, ali je bilo i dosta kršćana. „S muslimanima smo imali vrlo srdačne odnose. Sjećam se igranja s muslimanskim djevojkama, a i posjećivali smo jedni druge i razmjenjivali čestitke i slatkiše za vrijeme Božića i Ramazanskog bajrama. Moja braća su također imala jako dobre prijatelje muslimane. Ne sjećam se nikakve svađe ili svađe u ime religije“, kazivala je gđa Emmanuel koja je nakon udaje za Shafqata Emmanuela preselila u Gojru, gdje je njezin muž dobio posao.

Shafqat i Shagufta Emmanuel (Credit: Aid to the Church in Need)

Međutim, njega je ubrzo paralizirao zalutali metak dok je pokušavao prekinuti tučnjavu prije otprilike 12 godina. Život je, kazuje, nakon toga bio težak, ali su imali sreću zaposliti se u Gimnaziji Sv. Ivana, u Gojri. Nakon školskih sati, Shafqat je znao popravljati mobitele, kako bi dodatno zaradio za obiteljske troškove.

Ako ne prizna silovat će mu ženu pred njim

„Onda, jednog dana u srpnju 2013., bili smo užasnuti kad smo vidjeli nekoliko policijskih kombija kako se zaustavlja, s desecima policajaca. Upali su u našu kuću i uhitili mog supruga i mene pod optužbom za bogohuljenje u obliku uvredljive poruke o Muhamedu, poslane putem naše mobilne SIM kartice. Telefon je registriran na moje ime i koristio ga je i moj suprug. Uvredljiva poruka bila je napisana na engleskom, jeziku koji ni moj suprug ni ja ne govorimo niti čitamo. Zadržani smo u policijskom pritvoru jednu noć; sutradan smo prebačeni u zatvor“, prisjetila se Shagufta.

U zatvoru su, kako je objasnila, bili mučeni.

„Policajci su mom mužu rekli da će me silovati pred njim, ako ne prizna, i on je priznao, iako smo oboje bili nevini. Bili smo u zatvoru osam mjeseci prije nego što nas je sudac proglasio krivima i osudio na smrt. Naš odvjetnik nije smio dovršiti završnu riječ, a nitko od nas nije saslušan. Pala sam u nesvijest kad sam čula ovu presudu. Ona je bila veliki udarac za nas i našu obitelj i šokirala je cijelu kršćansku zajednicu u Pakistanu i drugdje“, istaknula je Pakistanka koja je potom razdvojena od svoga muža.

“Shafqat je odveden u zatvor Faisalabad, dok sam ja zatvorena u zatvorsku ćeliju u Multanu čekajući tu izvršenje smrtne kazne. I tako smo proveli dugih osam godina. Možete zamisliti koliko je to teško palo mojoj djeci, tada su moji sinovi imali 13, 10 i 7 godina, a kćer samo 5 godina. Morali su nastaviti dalje i provodili su vrijeme skrivajući se od muslimanskih fundamentalista koji su im prijetili napadom, a posjećivali su me svakih pet ili šest mjeseci, na otprilike 20 do 30 minuta. Svaki dan sam plakala jer nisam sa svojom djecom. Život mi je bio zastrašujući i stalno sam mislila da ćemo jednog dana moj muž i ja biti obješeni“, kazala je Shagufta.

„Radije bih bila obješena nego zanijekala Krista“

Posvjedočila je kako, unatoč svim ovim zastrašujućim okolnostima, nikad nije izgubila nadu ili vjeru: svakodnevno je molila, čitala Bibliju i pjevala psalme i hvalospjeve na urdu i pandžabiju, te se time tješila. „Nikad nisam izgubila vjeru i nadu da će nas, budući da smo moj muž i ja bili nevini, naš vječni živi Gospodin Isus Krist – koji je pobijedio smrt i treći dan uskrsnuo od mrtvih – osloboditi i uskrisiti me iz smrti“, kazala je gđa Emmanuel ističući kako su joj nekoliko puta rekli da će, ako pređe na islam, smrtna kazna biti pretvorena u doživotni zatvor, te da će na kraju biti puštena. „Uvijek sam govorila: ne. Uskrsli Gospodin Isus Krist moj je život i Spasitelj. Isus Krist je žrtvovao svoj život za mene iako sam grešnica. Nikada, nikada neću promijeniti svoju vjeru i preći na islam. Radije bih bila obješena nego zanijekala Isusa Krista“, istaknula je.  

Križ Karachiu (Credit: Magdalena Wolnik / Aid to the Church in Need)

U međuvremenu, kako je kazala, počela je božanska intervencija te su se o njihovu slučaju digli snažni glasovi u Europskom parlamentu, a također su aktivnosti poduzele organizacije za ljudska prava diljem svijeta, kao i Katolička Crkva, te Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji. „Molili su za naše oslobođenje i nudili nam moralnu i duhovnu podršku. Moj suprug i ja uvijek ćemo biti zahvalni svim našim dobročiniteljima. Hvala vam puno! Bog vas sve blagoslovio!“, poručila je Shagufta.

U zatvoru s Asijom Bibi

Ona je neko vrijeme u zatvoru provela za jedno s Asijom Bibi, čiji je slučaj svjetski poznat, a koja je također osuđena na smrt zbog lažnih optužbi za bogohuljenje. Ispričala je kako su uvijek kad bi se srele zajedno molile, tješile jedna drugu i obnavljali svoju čvrstu vjeru u Isusa Krista.

„Kad sam čula da je Asia oslobođena, srce mi se ispunilo radošću i bila sam uvjerena da ću i ja jednog dana biti oslobođena. Konačno se to dogodilo i moj suprug i ja smo oslobođeni. Ali kako je žalosno da, baš kao i Asia Bibi, Shafqat i ja nismo mogli ostati u Pakistanu sa svojom obitelji nego smo morali tražiti azil i nastaniti se u drugoj zemlji, jer su nas fanatici i muslimanski ekstremisti namjeravali ubiti ako ostanemo u Pakistanu“, kazala je gđa Emmanuel uz opasku kako je sada jako sretna što im je jedna europska država dala azil te je obitelj ponovno na okupu.

„Nadam se i molim se da će ove lažne optužbe za bogohuljenje, koje se često iznose kako bi se izravnali osobni računi, prestati u Pakistanu i da će oni koji budu proglašeni krivima za lažno optuživanje drugih biti kažnjeni. Sva hvala i slava mom živom Gospodinu Isusu Kristu i mome milosrdnom Bogu, koji je Bog pravde“, poručila je na kraju Shagufta Emmanuel.

KT