Prva obljetnica ubojstva o. Jacquesa Hamela


Prva obljetnica brutalnog ubojstva o. Jacquesa Hamela u Francuskoj obilježena je sinoć, 26. srpnja, u Saint-Étienne-du-Rouvrayu gdje je svećenik pastoralno djelovao. Danas je o. Hamel kandidat za svetost i postoji nekoliko važnih razloga zašto je njegovo nasljedstvo veoma važno...

Sinoć je obilježena prva godina jednog od najstrašnijih zločina današnjice u kontekstu progona kršćana. Svećenik, starac od 85 godina zaklan je za vrijeme jutarnje mise u crkvi Sant-Étienne-du-Rouvray u Francuskoj. Zločin su počinili mladići odani Islamskoj državi.

Pokolj se dogodio baš u vrijeme kada je otvoren Svjetski dan mladih u poljskom Krakowu i šokirao je čitavu katoličku i kršćansku zajednicu te skrenuo pozornost na sve kršćanske mučenike diljem svijeta

Novinari katoličkog portala Crux bili su na obilježavanju prve obljetnice mučkog ubojstva svećenika, a događaju je nazočio i francuski predsjednik Emmanuel Macron te nadbiskup Dominque Lebrun.

Zajedničko razmišljanje nazočnih izrekao je nadbiskup koji je naglasio kako je o. Hamel u svojoj smrti postao besmrtan te da mržnja nije trijumfirala niti će ikad pobijediti.

Hamel je danas kandidat za svetost, a njegova rođena sestra Roselyna se susrela s papom Franjom u travnju.

"Moj je brat postao brat svima. Ne smijemo zaboraviti da je svećenik ubijen za vrijeme mise dok je nekoliko minuta prije molio za mir u cijelom svijetu", rekla je sestra o. Hamela novinarima Crux-a ne izražavajući mržnju prema muslimanskoj zajednici u Francuskoj

Podsjetila je kako je njezin brat bio bliski prijatelj Mohammeda Karabila, predsjednika regionalnog vijeća normanskih muslimana.

Zašto Hamelov život, smrt i nasljedstvo nudi vrijedne lekcije?

Prvo i možda najvažnije. O. Hamel je podsjednik da današnje žrtve antikršćanskog progona možda ne zadovoljavaju sve tradicionalne testove za mučeništvo iz prošlosti. Zato je Sveti Otac dodao neke promjene u dokazivanje mučeništva današnjice.

Drugo, tragičan Hamelov kraj pokazuje globalnu prirodu prijetnji s kojima se susreću kršćani danas. Hamel je ubijen u Europi, a ubojice su inspirirane radikalnim islamskim pokretima koji korijenje imaju u Siriji i Iraku. Nasljednik o Hamela na župi je svećenik iz DR Konga, države u kojoj Crkva također doživljava progone što nam poručuje kako progon trpeće Crkve nije lokaliziran samo na jedan dio planete nego se događa svuda.

Treće, i posljednje, Hamel je klasičan primjer osnovnog načela mučeništva: Čak i obični vjernici koji se ne ističu ni u čemu, bez ikakve želje za eksponiranjem i heroizmom, prijatelji sviju, mogu platiti krvnu cijenu i postati mučenici zbog svoje vjere i iz mržnje prema kršćanstvu.

KT