SAD

Razgovor o ljudskim pravima u Egiptu


Američki državni tajnik Antony Blinken susreo se, 8. studenoga, s egipatskim ministrom inostranih poslova Samehom Shoukryjem u Washingtonu kako bi razgovarali, između ostaloga, o napetostima zbog kontinuiranih kršenja vjerskih sloboda i ljudskih prava u Egiptu.

Foto: Sumrak u Egiptu, ilustracija

Foto: Sumrak u Egiptu, ilustracija

Naime, iako su mnogi očekivali da će se ljudska prava poboljšati u toj sjevernoafričkoj zemlji nakon ukidanja četiri i pol godine dugog izvanrednog stanja, do toga nije došlo. Tijekom sastanka između tajnika Blinkena i ministra Shoukryja dvije strane razgovarale su o razvoju bilateralnih odnosa između SAD-a i Egipta, a stanje ljudskih prava bilo je među središnjim pitanjima, javlja ICC.

Prema glasnogovorniku State Departmenta Nedu Priceu, Blinken je potvrdio "predanost predsjednika Bidena da će ljudska prava biti središnji dio američke vanjske politike i pozdravio je priliku da se razgovara o ljudskim pravima u Egiptu". Izjava dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su Sjedinjene Američke Države zaprijetile da će uskratiti vojnu pomoć Egiptu osim ako ta država ne dosegne, u ranijim razgovorima, zacrtanu razinu poštovanja ljudskih prava.

Podsjetimo, tijekom izvanrednog stanja egipatske vlasti pritvarale su građane prema zakonima koji su ograničavali prava aktivista i pripadnika manjinske zajednice koptskih kršćana i sudili im na prijekim sudovima. Međutim, mnogi od tih aktivista, poput kršćanina Patricka Zakija, ostaju u zatvoru unatoč prestanku izvanrednoga stanja.

S ovim posljednjim sastankom između američkih i egipatskih dužnosnika čini se da je Bidenova administracija spremna pozabaviti se ovim pitanjem i pozvati Egipat odgovornim za kršenja ljudskih prava.

Ž.I., KT