Kina

Redovnice prisiljene napustiti samostan


Osam redovnica bilo je prisiljeno napustiti svoj samostan u provinciji Shanxi na sjeveru Kine zbog opetovanog uznemiravanja i zastrašivanja državnih vlasti.

Kako je 6. listopada objavila UCA News, a prenijela IKA, redovnice su bile pod stalnim nadzorom i odlučile su otići nakon što su vlasti izdale naredbu da uklone križ sa svog samostana. Tu informaciju najprije je, 4. studenog, podijelila mrežna stranica bitterwinter.org, koja izvještava o kršenja prava u Kini.

„Križ je simbol spasenja. Njegovo uklanjanje bilo je poput rezanja vlastitog mesa. Da smo ga odbili ukloniti, vlasti bi srušile samostan“, rekla je jedna od redovnica, čija je zajednica bila prisiljena ukloniti sve ostale vjerske simbole, uključujući križeve i 10-ak kipova u samostanu.

Jedna od njih požalila se da su ih službenici proglasili „opasnim osobama“ i da su ih više puta maltretirali. „Tražili su od nas da zapišemo što smo radili od vrtića i da otkrijemo sve što smo radili proteklih nekoliko mjeseci. Čak su htjeli da se sjetimo registarskih oznaka vozila koja smo koristili tijekom naših putovanja “, dodala je.

Državne vlasti postavile su četiri kamere za nadzor redovnica i posjetitelja samostana. Međutim, one su se uspjele oduprijeti postavljanju kamera u blagovaonicu, kuhinju i praonicu rublja.

Časna sestra je ustvrdila kako su tri osobe – policajac i dva lokalna dužnosnika – raspoređene da ih prate. „Često su ulazili u samostan da bi se raspitali o našim aktivnostima, ponekad i noću. Vlasti su čak unajmile i neke nasilnike i grubijane koji su nas uznemirivali. Ušli bi u kuhinju dok smo kuhale, zadirkujući nas i ponašajući se bestidno, pozivajući nas na večeru s njima“, rekla je redovnica.

Desetljećima su se katolici suočavali sa zlostavljanjima i progonima u komunističkoj Kini, koji su se navodno intenzivirali uoči obnavljanja sporazuma Vatikana i Kine o imenovanju biskupa prošlog mjeseca. Crkva u gradu Shenzhou u Hebeiju zatvorena je 3. rujna nakon što se odbila pridružiti Patriotskoj katoličkoj kineskoj udruzi (CCPA). Uklonjeni su križ i drugi vjerski simboli i kipovi.

J.P., KT